Business Internaţional

Companiile ungare fac mai putine investitii

01.12.2008, 17:31 14

Volumul investitiilor in Ungaria s-a diminuat cu 2,3 procente in trimestrul al treilea din 2008, in comparatie cu perioada similara a anului precedent, totalizand 1.120,8 mld. forinti (4,33 mld. euro), a anuntat Biroul ungar de Statistica, scrie Budapest Business Journal. Analistii estimeaza ca declinul investitiilor va continua.

Biroul de Statistica a anuntat ca declinul a fost generat de cresterea insuficienta a investitiilor in domeniul instalatiilor mecanice si al echipamentelor, incapabila sa compenseze deteriorarea industriei constructiilor.
Investitiile axate pe sectorul constructiilor au scazut cu o rata anuala de 6,5 procente, inregistrand un total de 633,3 mld. forinti (2,44 mld. euro), in timp ce investitiile in domeniul instalatiilor mecanice si al echipamentelor s-au majorat cu o rata anuala de 5,3 procente, atingand nivelul de 475,3 mld. forinti (1,83 mld. euro). In primele noua luni ale anului, un total de 2 956 mld. forinti (11,42 mld. euro) au fost utilizati in cadrul investitiilor, cu 2,9 procente mai putin decat in perioada similara din 2007. Singurele sectoare care au inregistrat o crestere in trimestrul al treilea au fost cel imobiliar, al chiriilor si al activitatilor comerciale, cu o rata anuala de 3,6 procente, pana la nivelul de 295 mld. forinti (1,14 mld. euro).
Analistii estimeaza ca volumul investitiilor va continua sa se deterioreze in Ungaria, pe fondul crizei economice si financiare. Zoltan Torok, din cadrul bancii Raiffeisen, a declarat ca cifrele Biroului de Statistica nu sunt surprinzatoare. Torok a subliniat ca diminuarea investitiilor in industria manufacturiera este in mod deosebit nefavorabila. El a estimat ca volumul investitiilor va scadea cu 4-5% in 2009, preponderent in sectorul manufacturier si al constructiilor, afirmand ca se indoieste ca fondurile acordate de UE vor fi suficiente sa compenseze diminuarea investitiilor.
Balazs Csonto de la banca ING a remarcat ca declinul numarului de investitii a contribuit la cresterea modesta, sub estimarile initiale, a PIB-ului in trimestrul al treilea din 2008. Csonto a precizat ca desi investitiile din domeniul manufacturier s-au diminuat cu 1,6 procente in trimestrul al treilea din 2008, trebuie subliniat ca acestea s-au redus cu 9,8 procente in primul trimestru si cu 2,4 procente in al doilea trimestru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO