Business Internaţional

Concedii pentru bunici. Companii şi guverne caută să atragă şi să păstreze muncitorii mai în vârstă, o sursă de experienţă şi talent

Concedii pentru bunici. Companii şi guverne caută să...

Autor: Catalina Apostoiu

14.02.2024, 21:30 981

Cu unele guverne concentrân­du-se pe amânarea momentului pen­sio­­nării, angajatorii recurg la stimu­len­te. De exemplu, gigantul tech Cisco a in­trodus concediul plătit pen­tru bunici. Unele companii au intro­dus politici pen­tru a face locul de muncă „priete­nos cu menopauza“ pentru susţine­rea an­ga­jatelor mai în vârstă, iar multe com­panii oferă flexibilitate sporită la locul de muncă pentru a-şi ţine aproape cei mai experimentaţi angajaţi.

Anumite companii americane le oferă angajaţilor una sau mai multe zile de concediu pentru a-şi cunoaşte noii nepoţi, scrie Le Monde.

Cinthia Shields, în vârstă de 60 de ani, a beneficiat de concediul de cinci zile rezervat de angajatorul său, com­pania de securitate cibernetică SentinelOne, angajaţilor care sunt şi bunici. „Nu am resimţit nicio presiu­ne. M-am simţit susţinută moral şi financiar de compania mea“. Potrivit Quartz, de la începutul anului 2022 Fannie Mae, Booking.com şi Senti­nelOne se numără printre companiile care au adăugat acest nou beneficiu politici­lor lor privind familiile.

Forţa de muncă, dar şi popu­laţiile îmbătrânesc, atât în SUA, cât şi la nivel mondial. Acest lucru în­seamnă că unele generaţii vor ajunge să-şi cunoască nu doar nepoţii, ci şi strănepoţii.

În Marea Britanie, Saga, o com­panie de travel şi asigurări pentru cei cu vârste de peste 50 de ani, oferă angajaţilor o săptămână de concediu plătit pentru naşterea unui nepot, notează The Guardian.

Compania a introdus politica drept semn de recunoaştere a fap­tului că bunicii joacă un rol din ce în ce mai important în îngrijirea copii­lor, dar şi pentru a clădi o cultură de muncă atrăgătoare pentru cei cu vârste de peste 50 de ani.

În Australia, Investa oferă angajaţilor concediu neplătit de până la 12 luni pentru a ajuta la îngrijirea nepoţilor, conform afr.com.

Însă nu doar companiile fac acest lucru. Guvernul german oferă concediu legal pentru bunicii care vor să-şi aibă grijă de nepoţi. Concediul poate fi luat dacă unul dintre părinţi este încă minor sau formează un training care a început înainte de împlinirea vârstei de 18 ani sau în cazul în care există o anumită dificultate, ca de exemplu o boală gravă a părinţilor.

Potrivit Society for Human Resource Management, companiile îşi intensifică eforturile de a atrage şi reţine angajaţii cu vârste de 55 şi peste. Acest grup nu doar că oferă experienţă profesională sporită şi are şanse mai reduse de a-şi părăsi companiile, însă constituie un pool masiv de talent din care se poate recruta.

În Polonia, companiile se pregătesc pentru o penurie şi mai pronunţată de profesionişti şi specialişti, iar aproape două treimi dintre acestea întrevăd deja potenţialul muncitorilor aflaţi la pensie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO