Business Internaţional

Conexiunile de telefonie mobilă, cele mai afectate de incidentele de securitate raportate la ANCOM

Conexiunile de telefonie mobilă, cele mai afectate de...

Autor: Anca Olteanu

10.07.2017, 16:55 255

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate către ANCOM în 2016 au fost cele de telefonie mobilă (peste 5,6 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 5 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixă (aproximativ 570.000 de conexiuni afectate) şi internet fix (aproximativ 470.000 de conexiuni), cele mai puţine conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 450.000), potrivit unui raport ANCOM.

Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice a afectat în medie 47.859 de conexiuni, de două ori mai multe faţă de anul 2015 (cu o medie de 22.773 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor de securitate raportate pe anul 2016 este de 1.347 de ore.

Cele mai multe incidente de securitate au avut loc în Bucureşti şi Ilfov, urmate de judeţele Constanţa, Teleorman şi Călăraşi.

Potrivit raportului, 7% din incidente au fost cauzate de erori umane şi de fenomene naturale, 27% din incidente au fost cauzate de erori de sistem, majoritatea incidentelor semnificative (66%) fiind determinate de factori externi precum întreruperea alimentării cu energie electrică sau secţionarea accidentală a fibrei optice.

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2016 a fost realizat pe baza informaţiilor raportate de furnizori, fiind cel de-al patrulea an în care Autoritatea colectează aceste date, în urma intrării în vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligaţia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO