Business Internaţional

Coreea de Nord a lansat un atac cu rachetă asupra Japoniei: Alerta falsă emisă de japonezi la câteva zile după alerta de atac cu rachetă din Hawaii

Coreea de Nord a lansat un atac cu rachetă asupra...

Autor: Răzvan Botea

19.01.2018, 15:04 64099

Sistemul public japonez de alertă a populaţiei  a trimis accidental o notificare de atac din partea Coreei de Nord prin care cetăţenii erau sfătuiţi să caute adăpost imediat, la doar câteva zile după ce autorităţile din Hawaii au trimis un avertisment similar, scrie The New York Times.

Emiţătorul alertei (NHK) s-a corectat 5 minute mai târziu şi si-a cerut scuze pentru eroare. Textul iniţial a citat ca sursa J-alert, un sistem folosit de către guvern pentru alerte care să înştiinţeze cetăţenii de pericolul unui atac cu rachetă, un tsunami sau alte dezastre naturale. Emiţătorul NHK a afirmat mai târziu că nu este vina sistemul J-alert.

Makoto Sasaki, un purtător de cuvânt al NHK, şi-a cerut scuze spunând că „personalul a operat greşit echipamentul care a trimis alerta”.

Rectificarea rapidă a erorii stă în contrast cu cele 38 de minute care au trecut de la declanşarea alertei din Hawaii până la rectificarea acesteia. De asemenea, David Y. Ige, guvernatorul Hawaii a ieşit după 5 ore să îşi ceară scuze public pentru eroare.

Mai mulţi utilizatori japonezi au postat pe twitter meaje prin care şi-au exprimat frustrarea şi neîncrederea.

Pe când cetăţenii din Hawaii şi Japonia începeau să-şi revină în urma şocului, presa nord-coreeană condusă de stat descrie falsa alarmă din Hawaii ca fiind tragic-comică. Aceeaşi publicaţie a descris reacţiile lui Trump ca fiind „spasmele unui nebun” şi „lătratul unui câine turbat”, atunci când preşedintele Americii s-a mândrit că deţine un buton nuclear mai mare ca cel al lui Kim Jong-un.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO