Business Internaţional

Costurile în urma dezastrului de la Fukushima au trecut de 188 de miliarde de dolari

Costurile în urma dezastrului de la Fukushima au trecut...

Autor: Anca Olteanu

09.12.2016, 13:40 216

În 2013, după calculele ministerului japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei, dezastrul de la Fukushima a generat costuri de peste 96 de miliarde de dolari, comparativ cu o estimare anterioară de peste 47 de miliarde de dolari.

Mai mult, în următorii 40 de ani vor fi necesare peste 104 miliarde de dolari pentru decontaminarea şi retragerea din funcţiune a platformei avariate Fukushima Daiichi, operată de Tokyo Electric Power Co, mai mult decât dublu faţă de prognoza de peste 39 de miliarde de dolari, făcută în urmă cu trei ani.

Unităţile de stocare pentru solul contaminat vor costa aproape 14 miliarde de dolari, faţă de cele 4,4 miliarde de dolari, potrivit ministerului.

În urma dezastrului nuclear de la Fukushima, a doua cea mai mare calamitate după dezastrul de la Cernobîl din 1986, trei reactoare au fost avariate după cutremurul de nouă grade din martie 2011. Cutremurul a declanşat un tsunami care a devastat coasta nord-estică a Japoniei, ducând la moartea a peste 15.000 de oameni şi la închiderea reactorului de răcire de la Fukushima.

Exploziile care au urmat au dus la cantităţi imense de radiaţii, fiind necesară evacuarea forţată a 160.000 de oameni din zonele aflate în apropierea centralei nucleare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO