Business Internaţional

Creditele neperformante distrug optimismul investitorilor din SUA: „Băncile depind foarte mult de ratele dobânzilor”. În trimestrul al patrulea acestea ar fi ajuns la 24,4 miliarde de dolari

Creditele neperformante distrug optimismul investitorilor...

Autor: Valeriu Dănilă

08.01.2024, 19:29 206

Datoriile neperformante riscă să distrugă optimismul investitorilor cu privire la cele mai importante bănci din SUA, acestea publicând în curând rezultatele pentru trimestrul al patrulea, scrie FT.

Creditele neperformante, cele unde debitorii nu au mai făcut o plată în mai mult de 90 de zile, se preconizează să fi atins nivelul de 24,4 miliarde de dolari în ultimele patru luni ale anului trecut la cele mai mari bănci din SUA, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo şi Citigroup, conform unei analize Bloomberg. Este vorba de o creştere de aproximativ 6 miliarde de dolari faţă de anul 2022.

Prognoze analiştilor mai arată că veniturile băncilor s-au subţiat în trimestrul al patrulea, trase în jos de creditele neperformante şi impactul creşterii dobânzilor asupra depozitelor bancare.

În acest timp măsurile de reducere a costurilor continuă. Citigroup, care este în mijlocul celei mai mari reorganizări din ultimii ani, este nevoită să suporte costurile cu disponibilizarea angajaţilor.

Astfel, Wells Fargo a explicat luna trecută că va cheltui 1 miliard de dolari pentru pachetele compensatorii în trimestrul al patrulea.

În ciuda scăderii prefigurate a veniturilor acţiunile băncilor au crescut cu 20% din octombrie, arată KBW Nasdaq Bank index.

„Băncile depind foarte mult de ratele dobânzilor”, a arătat Matt Anderson, analist al industriei bancare la Trepp. „Investitorii au o părere optimistă despre economie în anul 2024”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO