Business Internaţional

Creşterea economică a Chinei încetineşte la 10,3% după ce guvernul a călcat pedala de frână

Creşterea economică a Chinei încetineşte la 10,3% după ce guvernul a călcat pedala de frână
15.07.2010, 23:12 9

Ritmul de creştere al economiei chineze a încetinit în al doileatrimestru, până la 10,3%, potrivit cifrelor oficiale publicate deautorităţile de la Beijing, scrie BBC News.
Avansul economic înregistrat în perioada aprilie-iunie se situeazăpeste ţinta de creştere stabilită de guvernul chinez, însă subnivelul de 11,9% consemnat în primul trimestru al anului.
Încetinirea ritmului de creştere a survenit pe fondul diluăriipachetului de stimulare economică. Situaţia Chinei este vitală şipentru creşterea din alte ţări, în condiţiile în care un declin alevoluţiei economice a acestei ţări ar putea avea o influenţănegativă asupra partenerilor săi comerciali şi ar putea întârziaprocesul de revenire economică la nivel mondial.
Astfel, ţările care deţin resurse bogate de materii prime, aşa cumsunt cele din America Latină sau din Africa, depind de piaţachineză pentru importuri, în timp ce economiile dezvoltate precumStatele Unite sau cele din Europa văd China drept o importantăpiaţă de export şi o destinaţie nouă pentru direcţionareainvestiţiilor.
China şi-a revenit destul de rapid din criza economică ce a afectato serie de pieţe în ultimii ani, în ciuda faptului că a înregistrato creştere puternică şi susţinută a preţurilor proprietăţilorimobiliare, generând speculaţii potrivit cărora s-ar puteaconfrunta cu un bubble imobiliar. Din acest motiv, autorităţile dela Beijing au impus o serie de limitări asupra creditării şi ainvestiţiilor.
În altă ordine de idei, gestionarea traiectoriei economice a Chineidevine din ce în ce mai complicată şi delicată, consideră oficialiişi economiştii chinezi citaţi de The Wall Street Journal. "Ratelede creştere din trecut nu pot fi susţinute pentru totdeauna", adeclarat Li Shantong, economist pentru think-tank-ul DevelopmentResearch Center. China trebuie să se pregătească pentru un viitorîn care exporturile şi infrastructura sunt mai puţin importante,dar în care tehnologia şi inovaţia sunt puse la loc de cinste,potrivit lui Shantong. "Nu putem continua cu acelaşi modeleconomic."
De asemenea, salariile chinezilor au început să crească, iarconcurenţa din partea altor ţări cu forţa de muncă ieftină seresimte destul de puternic, astfel că va fi din ce în ce mai greupentru China, care deja este cel mai mare exportator la nivelmondial, să-şi menţină ritmul rapid de creştere al comerţuluiexterior. Cea mai mare provocare cu care se confruntă ţara înprezent este de a asigura o tranziţie puţin sinuoasă către ocreştere economică mai moderată şi uşor de gestionat. "Nicioeconomie nu creşte cu 8-10% pe termen nedefinit. În orice ţară, unastfel de ritm de creştere încetează la un moment dat", a afirmatDwight Perkins, economist în cadrul Universităţii Harvard.
Potrivit celor mai recente estimări ale Fondului MonetarInternaţional, economia chineză se va extinde anul acesta cu10,5%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO