Business Internaţional

Creşterea spectaculoasă a economiei Chinei începe să se tempereze: în 2016 Beijingul a avut un plus de 6,7%

Creşterea spectaculoasă a economiei Chinei începe să...

Autor: Anca Olteanu

20.01.2017, 10:12 189

Creşterea de 6,7% se încadrează în datele anticipate de autorităţile de la Beijing, între 6,5% şi 7%, dar informaţia vine la doar câteva zile după ce liderul unei regiuni chinezeşti a dezvăluit că datele produsului intern brut au fost falsificate. Guvernatorul din Liaoning, Chen Qiufa, a spus că provincia sa a fost „implicată într-o înşelătorie financiară la scară mare” în perioada 2011-2014, iar datele economice au fost falsificate.

Potrivit unor analişti, creşterea în ultimele trei luni din 2016 a înregistrat o rată anuală de 6,8%, un ritm mai alert decât în restul anului. În schimb, mai mulţi observatori au susţinut în ultima perioadă că ritmul de creştere economică a fost, de fapt, mult mai slab decât indică datele oficiale.

Scopul autorităţilor de la Beijing de a ghida economia către un consum intern a dus la provocări semnificative pentru sectoarele producătoare importante din ţară. Mai mult, au fost înregistrate concedieri, în special în sectoarele administrate de stat, precum industria oţelului.

China este al doilea cel mai mare importator de bunuri şi servicii comerciale din lume, ceea ce înseamnă că situaţia ei economică are un impact semnificativ în lume. Frânarea economică a Chinei reprezintă un semn de îngrijorare pentru investitorii din lume.

Mai mult, China este un important cumpărător de petrol şi alte mărfuri, iar frânarea ei economică a fost un factor de scădere al preţurilor acestor bunuri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO