Business Internaţional

Criza a făcut din Mafia italiană cel mai mare bancher din ţară, cu profituri anuale de 100 de miliarde de euro

Criza a făcut din Mafia italiană cel mai mare bancher din ţară, cu profituri anuale de 100 de miliarde de euro

Michele Zagaria, unul dintre cei mai importanţi lideri ai grupărilor mafiote, căutat încă din 1995 pentru crimă şi şantaj, a fost capturat de poliţie în decembrie

Autor: Andreea Mindrila

12.01.2012, 00:06 1480

Cu o cifră de afaceri de 140 miliarde de euro pe an, un profit de 100 miliarde de euro şi rezerve de lichidităţi de 65 miliarde de euro, Mafia a devenit cel mai mare bancher al Italiei, profitând de criza economică pentru a-şi încolăci tentaculele tot mai strâns în jurul economiei şi ruinând mii de firme mici.

Creditarea excesivă din partea grupurilor criminale a devenit o "urgenţă naţională", se arată înrtr-un raport realizat de organizaţia anti-crimă SOS Impresa şi preluat de agenţia Thomson Reuters.

Grupurile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta deţin de mult timp dominaţia asupra economiei italiene. Profiturile acestor organizaţii echivalează cu 7% din PIB-ul naţional. Cămătăria a devenit o sursă de venituri foarte sofisticată şi profitabilă, alături de traficul de droguri, de arme de contrabandă, prostituţie, jocuri de noroc şi fraudă, menţionează raportul.

"Cămătarii clasici de cartier sunt pe cale de dispariţie, făcând loc cămătarilor organizaţi care au legături cu cercurile profesionale şi acţionează cu complicitatea profesioniştilor", precizează sursa citată.



Mafioţii şcoliţi

Vechii gangsteri care împrumutau bani în baruri au fost înlocuiţi de bancheri aparent respectabili, avocaţi sau notari, oameni de afaceri pricepuţi, în costum şi cu smartphone, care au educaţie financiară.

"Este şantaj cu faţă curată. Datorită profesiilor lor, aceştia cunosc foarte bine mecanismul pieţei de credit legale şi de asemenea ştiu perfect care este situaţia financiară a victimelor lor", arată raportul.

Firmele mici, care în această perioadă de înce­tinire a activităţii economice au avut probleme de lichi­ditate, sunt cele mai vulnerabile în faţa organizaţiilor mafiote. Se estimează că în această situaţie au fost 200.000 de afaceri, rezultatul fiind pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

Întreprinzătorul italian care sfidează Mafia cu peşte şi îngheţată: Sigur că mă tem. Numai unui imbecil nu i-ar fi frică

Grupurile de crimă organizată şi-au extins teritoriul dincolo de zonele cunoscute precum Palermo şi Napoli, până în regiunile nordice prospere ca Lombardia, unde se află capitala financiară Milano, iar acest lucru s-a realizat prin complicitatea unor politicieni. Noul guvern tehnocrat al lui Mario Monti trebuie să ajute firmele să-şi "recapete teritoriile ocupate de Mafie", spun reprezentanţii asociaţiei oamenilor de afaceri Conferescenti, care reprezintă 270.000 de IMM-uri.

Caracatiţa a înghiţit tot

Mafia italiană controlează totul, de la jocurile de noroc la construcţii şi colectarea deşeurilor industriale şi menajere, iar acum şi-a extins domeniul de activitate şi în sectorul public de sănătate, transporturi şi logistică.

Departamentul italian de combatere a crimei organizate a anunţat recent că a confiscat în ultimele două decenii active în valoare de 3 miliarde de euro ale clanului Camorra, cel mai puternic grup mafiot.

În decembrie poliţia l-a capturat pe Michele Zagaria, unul dintre cei mai importanţi lideri ai grupărilor mafiote, căutat încă din 1995 pentru crimă, şantaj, răpire, legături mafiote şi alte acte violente, notează site-ul abcnews.go.com.

Criza va face loc populiştilor anti-UE

Premierul Monti, care a preluat şefia guvernului în urmă cu mai puţin de două luni, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să recunoască eforturile Italiei în lupta contra crizei, altfel există riscul ca economia să cadă în mâinile populiştilor anti-UE. Monti a declarat pentru cotidianul german Die Welt că cere poporului italian să facă sacrificii foarte mari, notează The Telegraph.

"Problema este că în pofida acestor sacrificii, UE nu face concesii în ceea ce ne priveşte în sensul reducerii ratelor dobânzii. Politicile mele nu pot avea succes dacă politicile UE nu se modifică. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Italia, care a fost întotdeauna o ţară pro-europeană, ar putea să cadă în mâinile populiştilor anti-UE", spune Monti.

Premierul italian încearcă să obţină un răspuns la criza datorilor din partea ţărilor din zona euro şi intenţionează să coordoneze acţiunile pentru stimularea creşterii economice în regiune.

Monti a catalogat încălcările plafoanelor de deficit bugetar stabilite prin Tratatul de la Maastricht de către Franţa şi Germania imediat după adoptarea monedei unice ca fiind "cele mai grave erori din UE din ultimul deceniu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO