Business Internaţional

Criza apei în marile economii europene: 51 situri industriale din Franţa îşi reduc consumul, Sicilia declară stare de urgenţă pe fondul celei mai grave secete din 20 de ani, fermierii din Catalonia suferă

Criza apei în marile economii europene: 51 situri...

Autor: Catalina Apostoiu

24.03.2024, 21:11 1381

În jur de 50 de situri industriale din Franţa, care se numără printre cei mai mari consumatori de apă din această ţară, s-au angajat să-şi reducă gradul de utilizare cu „peste 10%“ înainte de 2030 şi cu un procent mai ridicat dincolo de acest an, a anunţat Christophe Bechu, ministrul francez al tranziţiei ecologice, potrivit Le Figaro.

Cele 51 de situri „reprezintă 25% din consumul de apă al întregii industrii franceze“, a declarat Christophe Bechu.

Printre actorii vizaţi de acest plan figurează mai multe unităţi ale gigantului din sectorul oţelului ArcelorMittal, una a Coca-Cola, una a Danone sau una a Saint-Gobain.

Sectorul produselor chimice şi agroalimentar reprezintă peste jumătate din siturile implicate.

La aproape un an de la lansarea planului pentru apă al guvernului francez, Christophe Bechu a anunţat că din cele 171 de comune identifi­cate ca înregistrând pierderi de apă din cauza scurgerilor din reţea, problema a fost soluţionată pentru 93 dintre ele.

Totuşi, Intercommunalites de France a dezvăluit că în total 198 de colectivităţi, majoritatea din zone montane, afişează o rată a scurgerilor din reţeaua de apă superioară sau egală cu 50%.

În Italia, Sicilia a declarat stare de urgenţă din cauza cele mai severe secete din ultimii 20 de ani, notează Euronews.

O lipsă de precipitaţii în iarnă după vara fierbinte de anul trecut a lăsat insula cu rezerve foarte scăzute. Experţii spun că aceasta ar putea fi a treia cea mai gravă criză de apă în­registrată de insulă. Rezervoarele sea­că, apa este raţionalizată, iar fer­mierii anunţă probleme cu culturile.

Declaraţia vine în contextul în care o secetă severă afectează ţările din Mediterana de Vest, incluzând părţi din Spania şi alte regiuni din Italia.

Pentru autorităţile locale siciliene, situaţia este serioasă. În lipsa unei intervenţii rapide, există riscul real ca în câteva săptămâni cetăţenii să rămână fără apă.

„Aproximativ 10-15% din apă este deja raţionalizată în 55 de municipalităţi“, a declarat Massimo Burruano, director la compania de gestionare a apei Siciliacque. „Totuşi, noi măsuri de raţionalizare vor fi implementate în peste 93 de municipalităţi, afectând 850.000 de locuitori“.

Mulţi locuitori ai insulei nu sunt străini de penurii de apă, mulţi având rezervoare pe acoperişuri pentru a colecta apa de ploaie. Însă nici aceste sisteme nu mai de folos în faţa perioadelor prelungite de secetă.

Fermierii sunt la rândul lor serios afectaţi de secetă, lipsa de precipitaţii reducând dramatic producţia de citrice, măsline şi grâu.

Catalonia rămâne sub stare de urgenţă, confruntându-se cu cea mai gravă secetă din istorie, notează France24. În unele zone din regiunea spaniolă, nu a mai plouat de peste trei ani. Restricţiile privind apa au fost extinse către Barcelona şi zonele vecine, afectând peste 6 milioane de oameni.

Fermierii sunt cei mai afectaţi, după ce au fost obligaţi să-şi diminueze consumul cu 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO