Business Internaţional

Criza de personal afecteaza producatorii auto din Cehia

09.03.2007, 13:32 22

Lipsa de personal pune la incercare evolutia de anul acesta a industriei de automobile din Cehia, care a avut anul trecut incasari de peste 540 de miliarde de coroane cehesti (19 mld. de euro), locomotiva cresterii economice locale fiind pusa in fata unei noi provocari. Constructorul auto Hyundai are nevoie pana la sfarsitul anului de 500 de tehnicieni si specialisti pentru fabrica de la Nosovice, titreaza cotidianul Prague Daily Monitor.
O parte din forta de munca necesara va veni din cadrul altor companii, restul fiind asigurat de recrutarea absolventilor de facultate sau de studenti aflati in anii terminali.
Specialistii cu experienta in acest domeniu sunt insa marii absenti de pe piata, ei lucrand deja pentru cei de la Skoda si de la TPCA.
"O parte dintre angajatii din Moravia vor pleca de la Hyunday si este destul de greu sa preintampinam acest lucru", a declarat Irji Cerny, vicepresedinte de productie la TPCA. Fabrica sa, cu sediul in Kolin, se confrunta de asemenea cu mari probleme de personal, anul trecut fiind nevoit sa inlocuiasca un sfert din cei 2.600 de angajati.
Directorul executiv al companiei Skoda, Detlef Witting, considera lipsa de personal drept un real pericol. "Numarul angajatilor calificati este destul de limitat in Cehia, in plus, un nou producator de masini isi anunta intrarea pe piata. Va avea nevoie de oameni, la fel si furnizorii lui. O criza de personal va impiedica temporar dezvoltarea industriei nationale de autoturisme", spune Wittig.
Petr Vanek, purtator de cuvant al companiei Hyundai, nu impartaseste punctul de vedere al lui Wittig. "Daca am fi venit noi primii aici, iar Volkswagen ar fi ajuns dupa noi, am fi fost la fel de precauti. Nu vom convinge pe nimeni sa renunte la producatorii cehi, dar daca cineva doreste sa lucreze pentru noi, fiti siguri ca nu ii vom opri", spune Vanek. Un total de 30.000 de angajati lucreaza in prezent pentru cei doi producatori interni de automobile, furnizorii acestora angajand la randul lor alti 75.000 de muncitori. Inlocuirea angajatilor cu expeienta este destul de costisitoare, doar cei de la TPCA au cheltuit 1 miliard de coroane cehe (40.000 de euro) pentru cursul de pregatire a personalului in afara granitelor.
Drept urmare, compania TPCA a lansat un program de stabilizare. Angajatii au acum posibilitatea de a primi o reducere la cumpararea in leasing a unei masini fabricate in cadrul uzinei, sau sa obtina un credit ipotecar prin intermediul angajatorului.
"Extindem programul de beneficii, asa-numitul cont Z., fiecare angajat fiind eligibil pentru credite intre 3.000 si 4.000 de coroane cehe, pentru a achita chiria", a declarat Cerny. Compania va creste salariul lunar mediu cu 7,5% pana la 23.100 de coroane cehe (812 euro) si va incerca sa anagajeze personal din regiunea Kolin.
Si cei de la Skoda au dezvoltat un sistem de beneficii pentru angajati, de la acoperirea asigurarii suplimentare la o reducere de 34.000 de coroane (1.120 de euro) pentru achizitionarea modelului Octavia, si sprijin special pentru angajatii care s-au pensionat. Dupa 40 de ani in cadrul companiei Skoda, un angajat primeste un bonus de 150.000 de coroane (5.300 de euro), in conditiile in care salariul mediu al unui angajat Skoda a fost anul trecut de 26.500 de coroane (935 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO