Business Internaţional

Criza de ton ar putea schimba meniul japonezilor

02.07.2007, 16:42 49

A auzit cineva de sushi cu carne de caprioara? Aceasta este una dintre alternativele extreme considerate de bucatarii japonezi in conditiile scaderii drastice a ofertei de ton, care ar putea sa scoata acest sortiment din meniul japonezilor, ceva de neimaginat, asemenea baseball-ului fara hot dogs sau a fotbalului fara bere, scrie International Herald Tribune.
In aceasta tara a preparatelor culinare din peste, tonul este rege. De la maguro la otoro, se pare ca japonezii au cel putin atatea denumiri pentru ton cum au francezii pentru branza. Asa ca atunci cand autoritatile au limitat capturile mari de ton, Japonia a intrat intr-o criza nationala.
Se estima o crestere a preturilor la ton, ceea ce urma sa provoace o lipsa a produselor din ton de pe rafturile magazinelor. La restaurantele cunoscute, bucatarii-sefi au inceput sa experimenteze sushi cu diferiti substituenti, de la sortimente ieftine de peste la alte alternative de carne.
"Este ca si cum America ar ramane fara carne de friptura", a declarat Tadashi Yamagata, vicepresedinte al uniunii bucatarilor de sushi. "Sushi fara ton, pur si simplu nu mai este sushi".
Problema cea mai mare este cererea ridicata pentru sushi in afara Japoniei, nu doar pe piata americana, dar si in tari precum Rusia, Coreea de Sud si China. Expertii din industria pestelui spun ca aceasta criza a tonului si cresterea pretului se va accentua pe masura ce populatia de bluefin, cea mai folosita specie de ton folosit pentru prepararea de sushi, va inceta sa tina pasul cu cererea din lumea intreaga.
Anul trecut, douasprezece tari au aprobat reducerea anuala cu 20% a capturilor de ton din Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, in speranta stabilizarii populatiei de ton. Asadar, decizia a confirmat temerile Japoniei legate de lipsa de carne de ton, impulsionand majorarea preturilor la trei specii de ton bluefin, care sunt considerate ca avand cea mai buna carne. Inca de la inceputul anului trecut, pretul mediu pentru tonul bluefin importat a crescut cu mai mult de o treime, pana la 13 dolari pe livra (454 grame), conform Agentiei pescarilor din Japonia.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, tonul a devenit un simbol al puterii economice care i-a permis Japoniei sa fie principalul consumator de ton pe pietele din Boston pana la Cape Town. Japonia consuma aproape 60.000 de tone pe an din cele trei specii de bluefin ton, mai mult de trei sferturi din captura mondiala de ton, potrivit Agentiei pescarilor.
"Tonul care se ducea de obicei in Tokio ajunge acum in New York sau in Shanghai. Acest lucru a fost devastator pentru Japonia", a spus Sasha Issenberg, autorul cartii "Economia Sushi".
Criza de ton are efecte asupra meniului din restaurantele japoneze. "Am gustat sushi cu carne de cal si are un gust bun", declara proprietarul unui restaurant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO