Business Internaţional

Criza din Grecia va avea consecinţe semnificative în România şi Bulgaria

Criza din Grecia va avea consecinţe semnificative în România şi Bulgaria

Autor: Mediafax

15.06.2011, 16:14 3814

Criza din Grecia va afecta cu siguranţă România şi Bulgaria,iar consecinţele au început deja să se facă simţite, primul efectfiind reducerea creditării de către subsidiarele băncilor elene,potrivit unui raport al băncii japoneze Nomura analizat şi redatparţial pe un blog Financial Times (FT).

În primul rând, banca japoneză şi jurnaliştii FT subliniază cumclauzele Iniţiativei de la Viena, acordul încheiat în 2009 careobliga băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România să-şisusţină subsidiarele şi să nu retragă capital, s-au inversat încazul grupurilor financiare elene.

"În prezent, subsidiarele româneşti finanţează deja de ceva timpbăncile-mamă din Grecia", potrivit analizei Nomura.

Tendinţa este favorizată de lichiditatea relativ bună dinRomânia şi se manifestă în mai mică măsură şi în Bulgaria.

Din luna aprilie a anului trecut, costurile de finanţare alebăncilor elene pe piaţa autohtonă au fost mai mari decât înRomânia, continuă analiştii băncii japoneze.

Volumul mare de împrumuturi acordate de subsidiarele româneştibăncilor-mamă din Grecia a fost unul dintre motivele poziţieirelativ solide a leului din ultima perioadă, reducând în acelaşitimp din lichiditatea de pe piaţa românească, se spune înraport.

"Mai exact, BNR a folosit aceste ieşiri ca metodă de consolidarea monedei printr-un control relaxat al politicii valutare", noteazăNomura. Citiţi mai mult despre criza din Grecia şi consecinţele asupra României şiBulgariei pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO