Business Internaţional

Criza diplomatică din Qatar. MOTIVUL pentru care statele arabe au declanşat o blocată fără precedent împotriva micului stat din Golf, îmbogăţit din petrol şi gaze: Miliarde de euro date teroriştilor

Criza diplomatică din Qatar. MOTIVUL pentru care statele...

Autor: Ştefan Stan

06.06.2017, 12:50 5220

Motivul principal pentru criza din Golf, pentru care mai multe state arabe au rupt relaţiile cu Qatarul, este că micul stat ar fi plătit până la un miliard de dolari pentru eliberarea unor membri ai familiei regale, care au fost răpiţi în Iraq în timpul unei expediţii de vânătoare, potrivit unor surse citate de Financial Times.

Comandanţii grupărilor militante şi oficialii guvernamentali din regiune au declarat pentru FT că Doha a cheltuit banii într-o tranzacţie care a asigurat eliberarea a 26 de persoane care se aflau la vânătoare, precum şi 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria.

Qatar ar fi plătit două dintre grupările aflate în topul listelor negre, şi anume un afiliat al-Qaeda care lupta în Siria, şi oficiali ai securităţii iraniene.  

Afacerea, care a fost încheiată în aprilie, a reaprins îngrijorările printre vecinii Qatarului, că ar alimenta conflictele din regiune.

”Plăţile de răscumpărare sunt paiul care a rupt spinarea cămilei”, a spus un observator din Golf.

Doha neagă că ar fi ajutat grupările teroriste şi susţine că blocada vecinilor este bazată pe acuzaţii care nu au fundaţie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO