Business Internaţional

Criza economica obliga familiile americane sa organizeze sarbatorile de iarna cu mai putini bani

07.12.2008, 16:06 14

Lui Susan McCabe ii placea sa petreaca Craciunul cu fast. Cadouri pentru prieteni si pentru cele 17 rude: aparate foto de lux pentru adulti, console Nintendo Wii pentru copii. In ajunul Craciunului, ea obisnuia sa-si trateze familia cu o cina substantiala la restaurantele din New York. Pentru McCabe, care vindea tehnologie ecologica, nu conta pretul, scrie International Herald Tribune.

Insa in septembrie, compania pentru care lucra a falimentat. Cina la restaurant? Toate acele cadouri? "Nici vorba", a afirmat McCabe, care se straduieste sa achite chiria apartamentului din New York in care locuieste. "Si aceasta situatie chiar ma deranjeaza". In spirit de solidaritate, Robin, sora sa care este avocat, a sugerat o interzicere generala a cadourilor oferite adultilor. De asemenea, pentru a se acomoda cu vremurile de restriste si cu contextul in care se afla sora sa mai mica, Robin si-a modificat petrecerea sa anuala prilejuita de vacanta de iarna: reuniunea va fi una cu o componenta filantropica. Va include haine marca Goods of Conscience, o noua linie de imbracaminte realizata de croitoresele din New York care au utilizat materiale realizate de niste femei din Guatemala cu care vor imparti profitul.
Multe persoane incropesc o poveste legata de ritualurile prilejuite de vacanta de iarna: veneratia, decorul, mancarea, cadourile, oamenii, piesele de teatru. Insa in acest an, economia distruge pronuntat aceste scenarii impamantenite.
Pentru milioane de american este pentru prima data cand sunt nevoiti sa isi revizuiasca traditiile de Craciun. Multi recurg la aceasta solutie din rusine sau din lipsa de acomodare, altii din teama si precautie. Unele persoane, precum Robin McCabe, isi diminueaza cheltuielile in semn de solidaritate cu cei stramtorati. Negocierile pot fi dureroase. Cu ce cost sa mentinem magia Craciunului pentru copii? Conversatiile sunt bizare nu numai pentru cei care si-au pierdut locul de munca, dar si pentru prieteni si rude pe masura ce acestia din urma se afla la limita dintre sensibilitate si protectie. Insa Craciunul, Anul Nou si alte sarbatori pun la loc de cinste lumina intr-un sezon intunecat. Probabil din acest motiv americanii, anuntand cum isi vor sarbatori vacanta, vorbesc despre gasirea optimismului in precautie.
In randul clasei mijlocii din comitatul Delaware, din Columbus, statul Ohio, membrii bisericii reformate care efectuau donatii substantiale in trecut se gasesc in devastatoarea postura de a primi fonduri, a afirmat pastorul Rebecca Hart.
Nu este de mirare ca amintirile de Craciun propuse pentru calendarul de anul acesta descriu timpuri mai simple si mai putin extravagante: un marinar ce primeste de acasa o cutie cu ciocolata, o caseta muzicala si o scena miniaturala a nasterii lui Iisus. "Daca spui ca nu iti permiti sa sarbatoresti Craciunul anul acesta, vei simti esecul. Dar daca spui ca te intorci spre radacinile tale, la Craciunul sarbatorit de bunici, vei incerca sentimente pozitive, de putere. Iti salveaza imaginea", a declarat Hart.
Cu siguranta multi americani reinvie astfel adevarata semnificatie a vacantei de iarna. Anuntul ca darurile vor fi modeste din motive obiective poate fi o sarcina dificila. Ellen Wachtel, un terapeut de familie din New York, a afirmat ca discutiile legate de cadouri sunt adesea mascate de tensiuni neexteriorizate, insa economia ofera in prezent portite de scapare. "Poti sa spui: 'Te rog, nu ii da copilului meu un cadou atat de mare, pentru ca nu voi putea raspunde in acelasi fel'", a precizat Wachtel. Multi prefera sa afirme ca nu este nevoie de ceva mai scump. Temporar.
In cursul anilor precedenti, sarbatorile de Craciun au fost celebrate cu fast de catre Carl Sartori, manager al departamentului de marketing si publicitate in cadrul unei companii din Bloomfield, statul New Jersey. In dimineata Craciunului, o serie de rude si prieteni obisnuiau sa poposeasca in casa sa pentru a deschide cadourile. Satori cumpara daruri pentru aproximativ 30 de copii.
In dimineata de Craciun, cumnatii vor veni la marea despachetare, insa numai cateva cadouri vor fi fi partea lui Sartori.
Pentru moment, Sartori, care va aparea in continuare la serbarea organizata de scoala fiicei sale si la evenimentele caritabile in postura de reprezentant al Mosului, se considera un individ optimist. In opinia sa, acest an este doar un hop. Neputinta de a le cumpara cadouri copiilor nu ii va strica vacanta. Excesul va reveni: "Anul viitor, voi dubla cadourile pentru a compensa situatia din prezent".
Multi dintre cei intervievati au considerat ca modificarile pe care le efectueaza anul acesta sunt reversibile si ca nu sunt devieri, ci noi cai.
Jean Craciun detine o firma de cercetare a pietei in Anchorage, statul Alaska, si a reusit sa se descurce in 2008, insa franciza Body Shop a partenerului sau a esuat. Familia acestuia din urma nu si-a permis sa ia avionul pana in Minnesota pentru a petrece Ziua Recunostintei cu echipa sa, unde adultii aleg biletele dintr-o palarie pentru schimburile de cadouri din decembrie.
"Ziua Recunostintei devine din ce in ce mai mult un prilej de a evoca pentru ce suntem recunoscatori mai degraba decat pentru a darui", a afirmat Craciun, care intentioneaza sa ramana in Alaska si sa activeze ca voluntar in programele comunitatii, alaturi de copiii sai.
Ei vor trimite cadouri nepotilor din Cleveland, ai caror parinti se confrunta direct cu criza. Darurile dintre adulti vor fi de domeniul trecutului. "Odata ce unul dintre membrii familiei nu isi permite, traditia schimbului de cadouri trebuie sa dispara", a afirmat Craciun. "Conversatiile trebuie sa se desfasoare astfel: 'Hai sa fim solidari, sa acordam atentie membrilor familiei care au fost afectati cel mai puternic si sa ne asiguram ca cei mai mici primesc cadouri'".
Majoritatea nelinistilor prilejuite de vacanta de iarna sunt legate de privarea de cadouri. Daniel Cook preda cursuri despre copilarie la Rutgers si a afirmat: "In ultimii 20 de ani, absenta unui Craciun abundent a fost sinonima cu parinti indiferenti".
Majoritatea parintilor prefera sa sacrifice propriile vise pentru a conserva spiritul sarbatorilor sub auspiciile copilariei magice. Insa copiii pot sa faca fata unei reduceri a valorii materiale a cadourilor, afirma psihologii. Evan Imber-Black, terapeut din New York care scrie despre ritualurile familiei, a precizat: "Poti sa le oferi copiilor un sentiment de suficienta in alte moduri decat punandu-le cadouri sub brad". Daruind fiicei o pereche de cercei pe care mama i-a oferit-o la aceeasi varsta, o mama poate accentua conexiunile dintre membrii familiei. Realizand o lista de cadouri si alegand un singur obiect, copiii invata sa ia decizii. Insa chiar si pentru cei care au saracit in ultimul timp exista elemente pozitive. Asemeni multor altora ale caror traditii de vacanta au fost redefinite recent, Randi Simko din Farmington Hills, statul Michigan, care a participat din nou la program, si-a modificat atitudinea. "A trebuit sa incetez sa ma mai prefac", a afirmat ea. "Anul trecut le-am spus copiilor: vreau sa ii fac sa inteleaga ca exista oameni buni care fac lucruri bune".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO