Business Internaţional

Criza gazelor şi energiei închide fabrici după fabrici de îngrăşăminte chimice. Nu şi în Polonia

Criza gazelor şi energiei închide fabrici după fabrici...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2021, 22:57 4329

Criza de energie din Europa este atât de cruntă încât forţează fabricile să-şi reducă producţia sau chiar să se închidă cu totul. Printre cei mai afectaţi sunt producătorii de îngră­şăminte chimice pentru agricultură. În România, Azomureş şi-a sus­pen­dat temporar producţia. În Polonia însă, cele mai mari companii din sector spun că nu-şi vor opri livrările deoarece prioritatea este de a le garanta fermierilor polonezi accesul la îngrăşăminte.

Aluminium Dunkerque Indus­tries din Franţa şi-a redus producţia în ultimele două săptămâni din cauza creşterii dramatice a preţurilor energiei, în timp ce Nyrstar deţinută de Trafigura îşi va suspenda producţia fabricii de zinc din Franţa în prima săptămână a lunii ianuarie, scrie Bloomberg. Şi pro­ducătorul român de îngră­şăminte Azomureş şi-a suspendat temporar producţia.

Electricite de France SA anunţa săptămâa trecută că va opri patru reactoare reprezentând 10% din capacitatea nucleară a Franţei, punând şi mai multă presiune pe reţeaua de energie. La începutul lunii ianuarie, 30% din capacitatea nucleară a Franţei va fi offline, crescând dependenţa ţării de gaze, cărbune şi chiar petrol.

„Acesta este efectul de domino de care ne temem. Dacă elec­tricitatea va fi scumpă, va exista un preţ de plătit“, arată Anne-Sophie Corbeau, cercetător în cadrul Center on Global Energy Policy din cadrul Columbia University.

Creşterea dramatică a preţurilor gazelor şi electricităţii a forţat deja giganţi europeni din sectorul utilităţilor, de la RWE la Uniper, să-şi crească cerinţele legate de lichi­di­tăţi. Furnizorii mai mici nu au avut această opţiune, peste 20 pră­bu­şindu-se numai în Marea Britanie.

Şi în Spania multe companii îşi închid fabricile sau îşi suspendă temporar producţia din cauza pre­ţurilor mult mai mari la electricitate şi gaze, potrivit money.pl.

Sinedor, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Spania, şi-a închis cea mai mare fabrică şi intenţionează să oprească producţia în celelalte fabrici.

Şi grupul de îngrăşăminte Fertiberia a anunţat o închidere temporară a fabricii sale din Palos de la Frontera, Huelva, din cauza „creşterii extraordinare a preţului gazelor“.

În Polonia, însă, cei mai mari producători de îngrăşăminte locali, Grupa Azoty şi Anwil, au anunţat că nu-şi vor limita producţia în pofida condiţiilor nefavorabile de pe piaţă, notează Business Insider.

Prioritatea în acest punct este de a garanta fermierilor polonezi accesul la îngrăşăminte, motiv pentru care Grupa Azoty a decis să-şi limiteze exporturile, cu excepţia contractelor pe termen lung.

Situaţia este constant analizată de Anwil din cadrul grupului Orlen. Totuşi, Daniel Obajtek, preşedintele PKN Orlen, a susţinut că producţia nu ar trebui redusă.

Potrivit lui Michal Kozak, analist în cadrul Trigon DM, anunţul guvernului privind acordarea de subvenţii fermierilor s-ar putea afla în spatele deciziei companiilor locale de îngrăşăminte de a nu suspenda producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO