Business Internaţional

Criza grecească loveşte pe piaţa materiilor prime

Criza grecească loveşte pe piaţa materiilor prime

Autor: Bogdan Cojocaru

07.01.2015, 00:00 1041
Preţul cuprului, un metal de bază pentru industrie, a ajuns ieri aproape de cel mai redus nivel al ultimilor patru ani din cauza îngrijorărilor că Grecia va ieşi din zona euro. Temerile au alimentat speculaţiile că va scădea consumul, scrie Bloomberg. Perspectiva ca Grecia să renunţe la euro apasă în general pe pieţele financiare şi ale materiilor prime, ceea ce a dus euro la minimul ultimilor aproape nouă ani în raport cu dolarul. „Orice se întâmplă de rău în Grecia stârneşte cutremure pe pieţe, de la cele ale obligaţiunilor la cele ale acţiunilor, iar materiile prime nu pot supravieţui”, a explicat Fang Junfeng, analist la Shanghai Cifco Futures.
 
Cotaţia cuprului cu livrare în trei luni a scăzut ieri pe bursa de la Shanghai spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare cu 0,2%, la 6.136 dolari tona. În ziua anterioară, preţul metalului a coborât cu 1,8%, la 6.145 de dolari tona, cel mai redus nivel din iunie 2010. Cotaţiile au scăzut cu 2,6% anul acesta şi cu 14% în 2014. În această lună vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Grecia, iar lider în sondajele de popularitate este un partid radical de stânga care a promis că va scoate ţara din programul de bailout internaţional, al cărui ingredient-cheie este austeritatea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO