Business Internaţional

Criza nu lasă să respire economiile Germaniei şi Americii

Criza nu lasă să respire economiile Germaniei şi Americii

Autor: Catalina Apostoiu

29.01.2021, 00:06 268

Guvernul german şi-a redus semnificativ proiecţiile de creştere pentru cea mai mare economie europeană, în timp ce datele de peste Ocean arată că economia americană s-a contractat, probabil, în cel mai dramatic ritm de la cel de-al Doilea Război Mondial  în condiţiile în care pandemia a lovit puternic în companii din sectorul serviciilor, aruncând milioane de americani în şomaj şi sărăcie, scrie Reuters. În acelaşi timp, recuperarea de pe urma pandemiei şi-a pierdut din suflu către finalul anului trecut pe fondul accelerării pandemiei şi epuizării fondurilor guvernamentale de susţinere.

Banca centrală americană (Fed) şi-a păstrat dobânda de referinţă în apropiere de zero şi s-a angajat să injecteze în continuare bani în economie prin achiziţii de obligaţiuni, remarcând că ritmul redresării activităţii economice şi ratei ocupării forţei de muncă s-a moderat în ultimele luni“.

Economiştii estimează că economia s-a contractat cu până la 3,6% în 2020, cea mai slabă evoluţie din 1946, venind după o creştere de 2,2% în 2019. Acesta ar fi primul declin anual al PIB-ului de la recesiunea din 2007-2009.

În condiţiile în care virusul nu este încă sub control, economiştii se aşteaptă la o încetinire în continuare a creşterii în primul trimestru al acestui an, înainte de o accelerare până în vară.

În ceea ce priveşte economia germană, cea mai mare din Europa, aceasta s-a contractat cu 5% anul trecut, sub aşteptări, acesta fiind totuşi al doilea mare declin economic din istoria postbelică a ţării.

Economia germană va avansa probabil cu 3% în acest an în pofida impactului COVID-19, a anunţat recent ministrul german al economiei Peter Altmaier, potrivit Politico.

Estimarea de creştere a fost revizuită în jos, de la rata de 4,4 anticipată în toamna anului trecut.

„Vestea bună este că tendinţa ascendentă observată din septembrie 2020 va continua în 2021, deşi într-un ritm mai lent decât se anticipase“, potrivit oficialului german. „Aceasta înseamnă că trebuie să facem tot posibilul pentru a susţine acest urcuş„.

Altmaier a declarat că se aşteaptă ca „economia să revină la nivelul de dinaintea declanşării pandemiei până în al doilea semestru al anului viitor“. Industria, în special, a performat mai bine decât se temuseră mulţi, potrivit acestuia.

Pe fondul temerilor potrivit cărora costul susţinerii financiare acordate companiilor afectate de pandemie va implica o consolidare a finanţelor publice, Altmaier a declarat că crede „cu tărie că majorările de taxe nu îşi au locul în aceste vremuri de criză“.

„Asistăm în prezent la o atenuare a creşterii numărului de îmbolnăviri, ceea ce ne dă speranţe“, a arătat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO