Business Internaţional

Cu inflaţia dezlănţuită, Fed-ul va majora probabil dobânzile şi mai agresiv. Îi va urma BCE calea?

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Catalina Apostoiu

14.09.2022, 22:48 297

Banca centrală americană ar putea majora costurile de finanţare mai rapid şi mai în forţă decât era aş­teptat anterior după ce ultimele date au arătat că inflaţia nu se temperează cum se anticipase, ci dimpotrivă, se generalizează, scrie Reuters.

Preţurile din SUA s-au menţinut ridicate în august deşi ritmul general al inflaţiei a încetinit pentru a doua lună consecutiv. Indicele preţurilor de consum a arătat că preţurile au fost cu 8,3% mai mari luna trecută com­parativ cu august 2021.

În pofida declinului, preţurile au urcat la nivelul unei game largi de bunuri şi servicii. Preţurile de con­sum au urcat cu 0,1% luna trecută faţă de iulie, în timp ce economiştii anticipaseră un declin, şi cu 8,3% faţă de august 2021.

Datele au indicat de asemenea o accelerare a inflaţiei în sectorul servi­ciilor şi o creştere îngrijorătoare a costului chiriilor, ceea ce va îngreuna lupta băncii centrale cu inflaţia.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, şi colegii săi au majorat deja dobân­zile mai rapid în acest an decât în orice altă perioadă din anii 1980 pen­tru a combate inflaţia.

După anunţul privind inflaţia, investitorii s-au grăbit să parieze pe o a treia majorare consecutivă de 75 de puncte bază, care ar duce actuala do­bân­dă de politică a Fed de la nivelul actual de 2,25%-2,5% la 3%-3,25%, anticipând un nivel al dobânzii de 4,25%-4,5% pentru începutul anului viitor. Unii economişti, precum cei ai Nomura, cred că o majorare cu 100 de puncte bază este mult mai pro­­babilă acum.

Steven Blitz, economist la TS Lombard, arată că datele recente, combinate cu creşterea salariilor şi o piaţă a muncii sub presiune înseamnă că Fed-ul „nu va ajunge să creeze povestea privind o aterizare blândă a economiei“, notează Financial Times.

În ultimele săptămâni, strategii Fed şi-au reafirmat angajamentul de a readuce inflaţia sub control, averti­zând cu privire la riscuri în cazul în care s-ar permite ca presiunile infla­ţioniste să persiste.

Cât priveşte Banca Centrală Europeană, aceasta a atacat recent inflaţia cu cea mai amplă majorare de dobânzi din istoria sa, de 0,75 de puncte bază, ducând dobânda de referinţă la 1,25%.

Inflaţia din zona euro a atins un nou maxim record, de 9,1%, în august. BCE a promis noi acţiuni în următoarele luni în condiţiile în care inflaţia din zona euro se situează la cel mai ridicat nivel din aproape o jumătate de secol.

BCE este în urma multora dintre marile bănci centrale, în special cea americană, în majorarea dobânzilor, iar unii analişti văd ultimele majorări ale acesteia ca pe o încercare de a le prinde din urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO