Business Internaţional

Cum ajungi printre cei mai mari miliardari din lume

12.10.2007, 15:47 21

Boomul bursier din India a facut ca unul dintre cei mai mari industrialisti din tara, Mukesh Ambani, sa devina atat unul dintre cei mai bogati indieni, cat si unul dintre primii zece cei mai bogati oameni din lume, scrie Financial Times.
In ultimul an, datorita cresterii economice foarte mari a Indiei, averea lui Ambani aproape ca s-a dublat, atingand suma de 44 de miliarde de dolari (31 de miliarde de euro), in mare parte datorita majorarii pretului actiunilor companiei petroliere Reliance Industires, pe care Ambani o detine.
Singurul om de afaceri de origine indiana care este mai bogat decat Ambani este Lakshmi Mittal, care detine aproximativ 44,8% din compania siderurgica Arcelor Mittal, doar valoarea actiunilor la acest grup ridicandu-se la circa 48 de miliarde de dolari.
Ambani a intrat in atentia presei dupa ce la inceputul acestui an a construit o cladire de peste 60 de etaje pe locul unui orfelinat din Mumbai pe care a fost nevoit sa-l demoleze. Miliardele de dolari pe care Ambani le-a scos din noua sa rafinarie din nord-vestul Indiei, care dupa ce o a doua faza a proiectului de dezvoltare va fi finalizata va deveni cea mai mare rafinarie din lume, l-au ajutat pe sa devina unul dintre cel mai de succes oameni de afaceri din India.
Insa avantul inregistrat de tranzactiile bursiere de pe bursa din India din ultimii ani, datorat interesului tot mai mare al investitorilor straini in pietele emergente, precum si cresterii economice foarte mari inregistrate de India, de aproape 9% in fiecare an, l-a transformat pe Ambani intr-unul dintre cei mai bogati oameni din lume.
In ultimele 12 luni, indicele de referinta bursier Sensex a inregistrat o crestere de aproape 50%, ridicand capitalizarea bursei indiene la peste 1.000 mld. dolari. Cresterea bursei din India a fost ajutata si de criza creditelor din aceasta vara deoarece investitorii straini continua sa fie atrasi de marile companii din aceasta tara, in special datorita cresterii economice continue pe care India o inregistreaza. "Daca alte piete devin problematice, India are de castigat. Piata indiana este considerata ca fiind cea mai sigura, intrucat se afla intr-o continua crestere de ceva ani buni", a declarat Vijai Mantri, director executiv al firmei de investitii DWS Investments.
Actiunile Reliance Industries au inregistrat un ritm de crestere aproape dublu fata de media pietei. Acest lucru, corelat cu aprecierea monedei nationale, rupia indiana, fata de dolarul american, au facut ca 47% dintre actiunile pe care Ambani le detine in cadrul companiei Reliance sa ajunga la 41 de miliarde de dolari. Restul investitiilor pe care Ambani le detine se ridica la valoarea de 3 miliarde de dolari.
Anul acesta Ambani s-a clasat pe locul 14 in topul miliardarilor publicat de revista Forbes, cu o avere estimata de 20,1 mld. $. Anul viitor el urmeaza sa fie clasat, pe baza ultimelor informatii, pe cinci, cu toate ca si averile celor aflati inaintea lui in top au crescut.
Averea fratelui sau Anil Ambani a crescut anul acesta de la 18,2 mld. $ la 33 mld. $. Pretul actiunilor companiei de telecomunicatii pe care acesta o detine, Reliance Communications, a inregistrat o crestere de circa 80% in ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO