Business Internaţional

Cum ajută cowboy-i economia americană

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2015, 00:00 1465

Cowboy-i ajută la creşterea economiei americane cumpărând… camionete. Vânzările acestui tip de maşini echivalează în mod normal cu 1% din PIB, dar în al treilea trimestru al acestui an au contribuit cu 6% la creşterea economică, scrie CNBC. Cea mai mare parte a camionetelor vândute în SUA sunt produse în fabricile de acolo. De aceea achiziţiile cowboy-lor ajută piaţa locală a muncii şi componenta de exporturi nete a PIB-ului.

Calculate în dolari la un curs constant, vânzările auto au fost slabe, scăzând cu 9% în termeni anualizaţi. În volum, vânzările în general stagnează în trimestrul trei, dar anul acesta vânzările de camionete şi-au luat „zborul“. „85% din toate camionetele vândute sunt produse în SUA, iar cei care şofează la volanul restului de 15% o fac pe riscul lor şi al credibilităţii lor. Unele lucruri pur şi simplu nu le imporţi”, au explicat analiştii firmei de consultanţă DBS.

În al treilea trimestru, economia SUA a crescut cu 1,5% în raport cu perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o încetinire substanţială faţă de avansul de 3,9% din trimestrul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO