Business Internaţional

Cum arata sectorul bancar european dupa criza creditelor ipotecare

16.11.2007, 18:25 25

Dupa ce timp de sase luni s-au luptat pentru preluarea ABN Amro, John Varley, directorul executiv al Barclays si Fred Goodwin, seful Royal Bank of Scotland (RBS) au inca ceva in comun: bancile pe care le conduc sunt printre cele mai ieftine din Europa, scrie Bloomberg.
Temerile investitorilor legate de potentialele pierderi generate de criza pietei de creditare americane pe care Barclays si Royal Bank of Scotland le-a putea suferi au condus la o scadere de peste 20% a pretului actiunilor celor doua institutii financiare. Temerile s-au accentuat, in principal, pentru ca atat Varley, cat si Goodwin nu s-au grabit sa furnizeze investitorilor informatii privitoare la modul in care cele doua companii au fost afectate de criza pietei de creditare internationale care a urmat numarului record de ipoteci prescrise pe piata americana. Cele mai mari institutii financiare din lume, printre care Citigroup si UBS, au anuntat pierderi totale de aproximativ 45 de miliarde de dolari.
Totusi, actiunile Barclays s-au apreciat cu 8,1%, pana la 513 penny, dupa ce Varley a negat speculatiile privind eventuale pierderi legate de criza americana. In acelasi timp, pretul actiunilor Royal Bank a urcat cu 9,2%.
"Daca ar fi fost vreun adevar in zvonurile lansate in ultimul timp, am fi fost nevoiti sa facem un anunt pe piata bursiera", a declarat Varley. "Dar nu avem de ce sa facem acest lucru. Tacerea noastra spune totul", a adaugat el.
Insa, tocmai aceasta tacere este una dintre cauzele principale ale problemelor actuale, considera Colin Morton de la Rensburg Sheppards din Leeds. Si asta deoarece investitorii se afla oarecum in intuneric, din moment ce bancile britanice dau publicitati doar rapoarte semestriale, in timp ce institutiile similare din Elvetia, Franta, Germania sau Statele Unite isi prezinta bilantul la fiecare trei luni. Barclays si Royal Bank va trebui sa dezvaluie mai multe informatii pentru a recupera increderea investitorilor, a declarat Morton, adaugand ca "nu putem fi siguri de ceea ce se afla in interior".
Cele doua banci britanice ar putea avea pierderi de pana la 4,4 miliarde de dolari, se arata intr-un raport din 7 septembrie al Sanford Berstein & Co. "Temerile in ceea ce priveste lichiditatea si reducerea tintei veniturilor sunt foarte puternice, mai ales din cauza unei lipse de informatii", scria analistul Anthony Broadbent in raport.
Temerile investitorilor s-au accentuat dupa ce pierderile celei mai mari institutii financiare din lume au escaladat. Charles Prince a demisionat din functia de director executiv al Citigroup, in urma anuntului conform caruia banca americana ar putea inregistra pierderi de pana la 11 miliarde de dolari.
O situatie asemanatoare s-a petrecut si la Merrill Lynch, cea mai mare companie americana de brokeraj, unde directorul executiv Stan O'Neal a fost nevoit sa demisioneze.
Problemele nu au ocolit insa nici bancile europene. UBS, cea mai mare banca europeana dupa valoarea activelor administrate, Deutsche Bank si Credit Suisse au raportat pierderi a caror valoare insumeaza aproximativ 10 miliarde de dolari.
HSBC, cea mai mare banca din Europa dupa valoarea de piata, a anuntat ca filiala sa americana a acordat credite neperformante de peste 10 miliarde de dolari. Banca a adaugat ca va fi nevoie de doi sau chiar trei ani pentru a-si rezolva problemele.
Mai mult, creditorul ipotecar britanic Northern Rock a fost nevoit sa apeleze la Banca Angliei pentru un imprumut de urgenta, fiind prima actiune de acest gen a unei banci britanice in ultima suta de ani.
Cu toate acestea, divizia de instrumente financiare si administrare de active a Barclays, condusa de Robert Diamond, a contribuit cu mai mult de o treime la profitul operational al bancii in primele noua luni ale anului. Diamond a declarat ca veniturile diviziei pe care o conduce au inregistrat o crestere semnificativa fata de nivelul anului trecut.
Mai mult, Barclays Capital, divizia de investitii a bancii britanice, a raportat o crestere de 33% a profitului operational in prima jumatate a anului.
De asemenea, divizia de instrumente financiare a Royal Bank a inregistrat o crestere a profitului operational de 19%, pana la 4,5 miliarde de dolari in primele sase luni ale anului.
Actiunile Banco Santander, cea mai mare banca spaniola dupa valoarea de piata, au inregistrat o crestere de 4,7% anul acesta. Banca spaniola, Royal Bank si Fortis au creat anul acesta un consortiu in vederea achizitionarii bancii olandeze ABN Amro. Oferind 105,5 miliarde de dolari, cele trei companii au reusit sa preia ABN in dauna Barclays.
Problemele pietei financiare europene au inceput odata cu inghetarea a trei fonduri administrate de catre BNP Paribas, cea mai mare banca frantuzeasca.
Totusi, cele trei fonduri au fost redeschise ulterior, banca frantuzeasca raportand o crestere de 21% a profitului in trimestrul trei.
Alex Potter, analist la Collins Stewart, spune ca declaratiile lui Varley nu au capacitatea de a linisti complet temerile investitorilor legate de criza subprime.
"Declaratiile acestuia pot fi utile, dar cel mai probabil speculatiile vor iesi din nou la suprafata", spune Potter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO