Business Internaţional

Cum o duc aliaţii lui Viktor Orban: Miliarde transferate către bănci şi companii deţinute de apropiaţi ai guvernatorului băncii centrale ungare

Cum o duc aliaţii lui Viktor Orban: Miliarde transferate...

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2018, 21:25 991

Cum premierul Viktor Orban s-a declarat un apărător al valorilor creştine europene, oficialii guvernamentali ungari sunt familişti devotaţi, iar guvernatorul băncii centrale ungare Gyorgy Matolcsy nu face excepţie, scrie Budapest Beacon.

Ultimul scandal în care este implicat controversatul guvernator al băncii centrale ungare, un aliat de încredere al lui Orban, ilustrează clar cum diverse clanuri din „familia“ politică Fidesz s-au îmbogăţit cu bani de la buget şi cu fonduri  europene fără ca metodele prin care acestea au realizat acest lucru să apară în declaraţiile de avere, relatează Budapest Beacon.

Matolcsy locuieşte împreună cu cea de-a doua soţie într-o reşedinţă de lux în districtul al doilea din Budapesta. Proprietatea a fost achiziţionată de compania fiului său cu ajutorul unui împrumut obţinut de la o bancă deţinută de vărul lui Matolcsy.

Printre deţinerile companiei fiului lui Matolcsy, Magyar Strategia, se numără New Wave Media, proprietarul origo.hu, unul dintre cele mai importante coti­diene online din Ungaria, achiziţio­nate de la Magyar Telekom în 2015.

Întrebată dacă guvernatorul băncii centrale foloseşte proprietăţi deţinute de compania fiului său, banca centrală a Ungariei (MNB) a răspuns că „informaţiile privind proprietăţile şi reşedinţa preşedintelui băncii nu sunt de domeniul public“, adăugând că nu există nicio relaţie contractuală între MNB şi compania lui Adam Matolcsy.

Nimic nu interzice cuiva, nici chiar unui oficial guvernamental, să utilizeze o proprietate deţinută de o rudă. Totuşi, în cazul lui Matolcsy există mai multe motive pentru care informaţiile respective ar trebui să fie publice, mai ales că aceasta nu este prima dată când guvernatorul băncii centrale ungare este implicat în chestiuni de ordin imobiliar greu de explicat: în august 2016, cu puţin timp înainte de a fi închis, cotidianul Nepszabadsag a dezvăluit că Matolcsy utilizează apartamentul de lux deţinut de şeful unei bănci comerciale.

Prin folosirea acestei proprietăţi, guvernatorul MNB putea evita dezvăluirea faptului că utilizează o reşedinţă de 1,7 milioane de dolari împreună cu fiul său. Potrivit declaraţiei de avere a preşedintelui MNB, singura proprietate a lui Matolcsy este o casă de 150 metri pătraţi din Balatonakarattya. În declaraţie, Matolcsy mai arată că locuieşte împreună cu soţia sa, fără copii.

Deţinătorul oficial al proprietăţii, compania Magyar Strategia, deţine o altă companie, Glamorous, producător de echipamente pentru industria frumuseţii, deţinută anterior de Adam Matocsy şi un alt individ.

În 2015, prin această companie, Adam Matolcsy a cumpărat fabrica de mobilă high-end Balaton Butor, cu ajutorul unui credit de 400 milioane de forinţi de la banca NHB. Anul trecut, Balaton Butor a câştigat trei licitaţii publice implicând fonduri UE în valoare totală de aproape 600 milioane de forinţi (2,2 milioane de dolari). Aceasta a mai câştigat o licitaţie publică de 350 milioane de forinţi împreună cu o altă companie.

Timp de câţiva ani, compania a fost practic inactivă. Apoi, în 2015 aceasta a realizat profituri de 40 milioane de forinţi. 2016 a fost un an şi mai bun, care a adus un profit de 120 milioane de forinţi. Din aceste rezultate au fost distribuite dividende de 10 milioane, respective 75 milioane de forinţi, către Adam Matolcsy.

Familia Matolcsy şi vărul guvernatorului băncii centrale Tamas Szemerey, au colaborat strâns în ultimii ani.

 

Metoda „Licitaţia“

Adam Matolcsy, fiul guvernatorului băncii centrale, a cumpărat fabrica de mobilă high-end Balaton Butor, cu ajutorul unui credit de 400 milioane de forinţi de la banca NHB. Anul trecut, fabrica Balaton Butor a câştigat trei licitaţii publice implicând fonduri UE în valoare totală de aproape 600 milioane de forinţi (2,2 milioane de dolari). Aceasta a mai câştigat o licitaţie publică de 350 milioane de forinţi cu o altă companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO