Business Internaţional

Cum se face avere in China

26.10.2007, 21:55 30

Cand topul celor mai bogati chinezi a fost lansat incepand cu 1999, exista doar un miliardar in dolari, scrie Financial Times. "Capitalistul rosu" Rong Yiren, fost vicepresedinte al Chinei, care a pus bazele grupului bancar Citic, era capul de lista cu o avere estimata la aproximativ un miliard de dolari.
Dupa aproape 14 ani de cand China a adoptat liberalizarea economica, lista celor mai bogati chinezi numara aproximativ 106 miliardari in dolari. Acum, in ciuda cresterii continue a averii lui Rong, aceasta atingand nivelul de 5,3 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro), fiul acestuia, Larry, cel care se ocupa de afacere, a ajuns ocupantul locului sase in top.
Modul prin care noii miliardari au ajuns sa faca avere subliniaza dimensiunea oportunitatilor comerciale pe care China le are in prezent. "Povestea acestor miliardari de succes este de fapt povestea Chinei moderne", a declarat Rupert Hoogewerf, unul dintre cei care au intocmit topul.
Pe primul loc, cu o avere de peste 17,5 miliarde de dolari (12,3 mld. euro), se afla Yang Huiyan, detinatoarea a 59,5% din actiunile Country Garden, o companie imobiliara din China. Cresterea remarcabila a averii lui Yang reflecta schimbarile care au avut loc intr-o tara in care proprietatea privata era considerata tabu, la fel fiind privit si capitalismul; aceasta mentalitate incepand sa se schimbe in urma cu 30 de ani.
Compania lui Yang a fost infiintata de catre tatal ei, Yang Guoqiang, fermier din regiunea de sud-est a Chinei, Guangdong. La inceputul anilor '90, el a reusit sa intre in posesia unor terenuri, si astfel, in 1997, cand industria imobiliara a izbucnit, terenurile lui Yang au inceput sa fie acoperite de intregi cartiere de vile pentru clasa de mijloc chineza, nou aparuta. Valoarea totala a companiei, conform listarii acesteia la bursa din Hong Kong, este de peste 27 de miliarde de dolari (19 mld. euro).
Bogatii Chinei devin insa din ce in ce mai bogati, averea medie estimata a celor 800 de chinezi prezenti in top ridicandu-se la aproximativ 562 de milioane de dolari (395 mil. euro), aproape dublu fata de media inregistrata anul trecut.
Ceea ce a declansat aceasta explozie a miliardarilor a fost liberalizarea economica a Chinei, incepand cu ani '80, sub conducerea lui Deng Xiaoping, cuvintele lui "sa lasam pe unii sa se si imbogateasca" fiind faimoase acum.
Analistii care au contribuit la realizarea topului atrag insa atentia ca Larry Rong si Yang Huiyan sunt mai degraba exceptia miliardarilor din China, si nu regula, restul dintre ei fiind miliardari din prima generatie si care au ajuns la un asemenea nivel prin reusita propriilor afaceri.
Un miliardar care poate sa se inscrie in regula este Chen Rong, fost mecanic din Shanghai, care in 1984 si-a deschis un mic atelier de confectii cu propriii sai bani, nu mai mult de 250 de dolari. Chen a investit insa profitul micii sale afaceri la bursa, incepand cu anii '90, acesta ajungand in scurta vreme posesorul unei averi de peste 12 milioane de dolari, bani cu care a pus bazele companiei Zhonglu, cel mai mare producator de echipament de bowling din China.
Acum Zhonglu este unul dintre producatorii de top de articole sportive din China, averea sa ridicandu-se la peste 350 de milioane de dolari, acesta fiind ocupantul locului 320 din top. Filosofia pe care Chen s-a bazat - "fiecare are sanse egale" - este o dovada a modului in care poti face avere in China. "Totul sta doar in modalitatea de a sti sa profiti de acestea. Si de unde provin aceste oportunitati? In mare parte din politicile practicate de stat - de fiecare data cand o noua initiativa este luata - aceasta inseamna o noua oportunitate", a mai adaugat Chen.
Chen subliniaza o chestiune importanta care apare in China: intersectia dintre politica si avere din China. Lipsa transparentei privind modul in care se fac afaceri, precum si masura in care statul este implicat in aceste afaceri fac din acest subiect unul sensibil, insa majoritatea milionarilor din China au cunostinte politice sus puse. Ideologia comunista care inca persista in China, opunandu-se "decadentei occidentale", precum si, in unele cazuri, procesele de coruptie au facut ca clasa celor bogati din China sa fie privita cu suspiciune, cu atat mai mult cu cat diferentele dintre acestia si cei saraci s-a accentuat si mai mult in ultima perioada.
O treime din cele 800 de persoane care fac parte din lista, sunt membre ale Partidului Comunist si 38 fac parte din Congresul National al Poporului, parlamentul-marioneta al Chinei, restul milionarilor avand legaturi politice prin familie. Bunicul Dianei Chen, Lu Dong, a fost de exemplu ministrul metalurgiei din China in perioada 1960 -1970. Ea este fondatoarea grupului Pioneer Iron and Metals, cu profil siderurgic, incepand cu 1995. In mai putin de un deceniu, compania a devenit unul dintre cei mai importanti importatori de minereu de fier din China. Conform estimarilor Forbes de anul trecut, averea lui Chen se ridica la peste 216 milioane de dolari.
Chen admite faptul ca, fiind descendenta unui fost lider comunist, i-a prins bine "dar numai in sensul in care lumea stia ca provin dintr-o familie respectabila. Bunicul meu nu a fost niciodata corupt, iar mama mea intotdeauna imi spunea sa nu-mi fie rusine de numele bunicului, pentru ca desi a avut relatii, nu le-a folosit niciodata", a spus Chen.
Hoogewerf este de parere ca perceptia publicului asupra clasei bogatilor s-a schimbat in ultima perioada. "A avut loc o uriasa schimbare de imagine a celor bogati", a adaugat el.
La inceput, cand Hoogewerf s-a apucat de realizarea acestui top, si-a rugat asistentul sa se duca la librarie sa cumpere orice biografie despre vreun chinez de succes. "Nu a gasit niciuna. In '99 singurele biografii despre chinezi erau cele despre liderii politici precum Deng Xiaoping sau Mao Zedong", a incheiat Hoogewerf.
Astazi, mai bine de jumatate din cea mai populara librarie din Beijing, Libraria Wangfujing, este destinata biografiilor oamenilor de afaceri din China, precum si cartilor care sa-i invete pe chinezi cum sa investeasca la bursa sau cum sa conduca o afacere. Chiar si o versiune chinezeasca a serialului omului de afaceri Donald Trump, The Apprentice, a inceput sa fie difuzata la televizor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO