Business Internaţional

Curtea Supremă a SUA menţine accesul la pilula pentru avort

Curtea Supremă a SUA menţine accesul la pilula pentru...

Autor: Laura Buciu

22.04.2023, 06:58 23

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat noile restricţii stabilite de instanţele inferioare privind o pilulă de avort larg utilizată, o decizie salutată de preşedintele Joe Biden.

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat vineri noile restricţii stabilite de instanţele inferioare privind o pilulă de avort larg utilizată. Decizia a fost salutată de preşedintele Joe Biden, în timp ce administraţia luptă pentru accesul larg la acest medicament în cea mai recentă bătălie juridică privind drepturile reproductive în Statele Unite.

Judecătorii, într-o scurtă ordonanţă, au aprobat cererile de urgenţă ale Departamentului de Justiţie şi ale producătorului pilulei, Danco Laboratories, de a pune în aşteptare o ordonanţă preliminară din 7 aprilie emisă de judecătorul districtual Matthew Kacsmaryk din Texas. Ordinul judecătorului ar fi limitat foarte mult disponibilitatea mifepristonei în timp ce litigiul continuă în cadrul unei contestaţii din partea grupurilor anti-avort la aprobarea reglementărilor federale ale pilulei.

„Ca urmare a suspendării deciziei Curţii Supreme, mifepristona rămâne disponibilă şi aprobată pentru o utilizare sigură şi eficientă în timp ce continuăm această luptă în instanţă”, a declarat Biden într-o declaraţie emisă de Casa Albă.

„Miza nu ar putea fi mai mare pentru femeile din întreaga Americă. Voi continua să lupt împotriva atacurilor politice asupra sănătăţii femeilor”, a adăugat Biden.

Judecătorii conservatori Clarence Thomas şi Samuel Alito au exprimat public disidenţa faţă de această decizie. Alito, într-o scurtă opinie, a scris că administraţia şi Danco nu au demonstrat că ar putea suferi „un prejudiciu ireparabil”.

Administraţia Biden încearcă să apere mifepristona în faţa creşterii numărului de interdicţii şi restricţii privind avortul adoptate de statele conduse de republicani de când Curtea Supremă a anulat în iunie 2022 decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care legalizase procedura la nivel naţional. Alito a fost autorul acelei hotărâri.

Cazul actual se întoarce acum la Curtea de Apel a 5-a de circuit a SUA din New Orleans, care urmează să audieze argumentele pe 17 mai. Partea care va pierde după decizia celui de-al 5-lea circuit ar putea face apel la Curtea Supremă.

Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană care aprobă siguranţa produselor alimentare, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, a aprobat mifepristona în anul 2000. Contestatarii susţin că FDA a aprobat în mod ilegal mifepristonul şi apoi a eliminat măsurile de siguranţă esenţiale pentru ceea ce ei numesc un medicament periculos.

Mifepristonul este administrat împreună cu un alt medicament numit misoprostol pentru a efectua avorturi medicamentoase, care reprezintă mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA. Medicamentul are şi alte utilizări, inclusiv pentru gestionarea avorturilor spontane.

Erik Baptist, un avocat al grupului conservator pentru drepturile religioase Alliance Defending Freedom, care reprezintă contestatarii pilulei, a declarat: „Cazul nostru care urmăreşte să pună sănătatea femeilor mai presus de politică continuă în mod accelerat în instanţele inferioare”.

Cazul ar putea submina autoritatea federală de reglementare a siguranţei medicamentelor.

„Continui să susţin aprobarea de către FDA, bazată pe dovezi, a mifepristonei, iar administraţia mea va continua să apere autoritatea independentă şi expertă a FDA de a revizui, aproba şi reglementa o gamă largă de medicamente eliberate pe bază de reţetă”, a declarat Biden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO