Business Internaţional

Datoriile Ungariei aflate în mâinile străinilor au atins cel mai ridicat nivel din istorie

Datoriile Ungariei aflate în mâinile străinilor au atins cel mai ridicat nivel din istorie

Foto Shuttterstock

Autor: Ioana Nita

30.11.2012, 00:03 821

Datoria publică a Ungariei denominată în forinţi, moneda naţională, şi deţinută de investitori străini a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, ceea ce face ca ţara să fie vulnerabilă la orice factor care ar putea duce la scăderea încrederii investitorilor, scrie The Wall Street Journal. Ungaria este cel mai îndatorat membru est-european al Uniunii Europene (UE).

Datoria de stat denominată în forinţi şi deţinută de investori străini se situa la 4.940 miliarde forinţi (17 mld. euro) pe 22 noiembrie, ceea ce reprezintă peste 40% din totalul datoriei publice în moneda naţională, potrivit datelor publicate de agenţia de stat AKK.

Creşterea arată că pieţele financiare sunt inundate cu lichiditate ca urmare a relaxării politicilor monetare ale băncilor centrale. Investitorii sunt atraşi de randamentele ridicate oferite de obligaţiunile emise de statul ungar, cu toate că instituţiile financiare şi analiştii au avertizat în privinţa pericolului politicilor economice şi monetare promovate de Ungaria. Fondurile atrase prin emisiunea obligaţiunilor de stat au reprezentat principalul factor care a întărit în ultima perioadă forintul.

"Faptul că obligaţiunile de stat sunt deţinute într-o proporţie mare de străini reprezintă un factor de risc; Ungaria este expusă mişcărilor rapide de capital care ar putea avea loc ca urmare a oricărei schimbări la nivel mondial", a spus Sandor Jobbagy, economist la banca CIB din Budapesta.

Pieţele financiare din Ungaria nu au fost aproape deloc afectate de decizia de săptămâna trecută a agenţiei de evaluare financiară S&P de a reduce ratingul suveran al ţării, potrivit analistului William Jackson de la Capital Economics. Agenţia a retrogradat ratingul suveran al Ungariei şi mai adânc în categoria "junk", la BB. "Pieţele nu par să dea prea multă atenţie evenimentelor petrecute în Ungaria. Reducerea tensiunilor pe pieţele financiare locale arată o creştere a apetitului pentru risc la nivel mondial", a adăugat Jackson. Randamentul pentru obligaţiunilor emise de statul ungar cu scadenţa la trei ani a atins marţi 6%, iar cel al obligaţiunilor emise pe cinci şi 10 ani a fost de 6,38%, respectiv 6,91%.

Randamentele obligaţiunilor ungare sunt mult mai atractive decât cele oferite de ţările din "inima" UE, precum Germania, unde randamentul obliga­ţiunilor pe 10 ani este de 1,39%. De asemenea, acestea sunt mai mari decât rentabilitatea oferită de obligaţiunile poloneze şi cele ale Cehiei. Astfel, randamentul obligaţiunilor pe trei şi cinci ani emise de statul polonez este de 3,55%, respectiv 3,65%, iar în Cehia acestea ating 0,31% respectiv 0,80%. În România obligaţiunile de stat oferă un randament de 6,42% şi 6,5% pentru maturităţi de cinci şi zece ani.

Banca centrală a Ungariei a redus luna aceasta dobânda de politică monetară pentru a patra oară consecutiv cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, dar nivelul a rămas cel mai mare din UE. Instituţia a continuat să relaxeze politica monetară în pofida criticilor aduse chiar în aceeaşi zi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) potrivit cărora reducerea ratei de dobândă de politică monetară "riscă să compromită stabilitatea preţurilor şi să submineze credibilitatea politicii monetare".

Cu toate că dobânda de politică monetară s-a redus, forintul s-a apreciat puternic în principal datorită intrărilor de capital aferente achiziţiilor de obligaţiuni de stat. Guvernul atribuie întărirea monedei naţionale angajamentului său ferm de a menţine deficitul bugetar sub limita impusă de UE de 3% din PIB şi excedentului de cont curent.

Ungaria încearcă să se descurce singură, fără ajutorul FMI

Încurajată de randamentele scăzute oferite de celelalte ţări din centrul şi estul Europei şi fiind presată de timp pentru a găsi finanţare pentru a răscumpăra anul viitor o parte din datorii, Ungaria se pare că a renunţat la încercarea de a ajunge la un acord financiar preventiv cu FMI deoarece şi-a anunţat intenţia de a obţine resursele necesare de pe pieţele internaţionale, scrie Business New Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO