Business Internaţional

De ce continua sa creasca pretul petrolului?

22.10.2007, 14:46 32

Pretul petrolului a atins nivelul record de aproape 90 de dolari pe baril, de aproape patru ori mai mult fata de 2002 si cu 40% mai mult decat la inceputul acestui an, scrie Budapest Business Journal. Care sunt factorii care conduc la aceasta crestere a pretului si care vor fi consecintele pentru consumatori sau pentru economia globala?
Totul a inceput odata cu intensificarea tensiunilor dintre Turica si separatistii kurzi din nordul Irakului. Analistii sunt ingrijorati de consecintele unei eventuale incursiuni militare turce in Irak, mai ales ca guvernul turc a cerut aprobarea parlamentului pentru lansarea unui atac militar asupra militantilor kurzi, care lupta pentru independenta teritoriului national. Parlamentul si-a dat acordul asupra inceperii operatiunilor militare. Productia de petrol din nordul Irakului in momentul actual este una foarte mica, principalul petroduct care leaga Irakul de Turcia fiind situat la sud de regiunea de conflict, acesta fiind oprit pentru perioade lungi din 2003, la inceputul invaziei americane din Irak. Exista insa riscul ca conflictul sa se extinda si sa ameninte productia de petrol din intreaga regiune - Irak, Iran, Kuwait si Arabia Saudita - fiind responsabile pentru 20% din productia mondiala de petrol. Toata lumea este ingrijorata de eventualitatea unui atac kurd asupra petroductului, acesta transportand zilnic peste 700.000 de baril catre Turcia.
Situatia din nordul Irakului este doar unul dintre factorii geopolitici care contribuie la crearea mediului de instabilitate pe piata petrolului si la cresterea pretului acestuia. Iranul forteaza obtinerea energiei nucleare si multi sunt de parere ca se va folosi de rezervele de titei pentru a obtine aprobarea pentru o astfel de energie. Iranul s-ar putea folosi de acest aspect, ca subterfugiu pentru crearea de arme nuclare, si cum State Unite nu s-au ferit sa ia in calcul o eventuala interventie militara, toata atentia este indreptata spre acest conflict. Violentele militare din Nigeria, unde deja rapirile de muncitori straini din regiunile petroliere ale tarii au devenit din ce in ce mai frecvente, au contribuit si ele la cresterea pretului titeiului.
Si cum cererea pentru petrol a atins un nivel record, fiind in mare parte sustinuta de cresterile de pe pietele din China si India, pretul petrolului intalneste o alta conditie a economiei de piata, necesara pentru crestere. Cu peste un miliard de oameni in fiecare dintre cele doua state, care inregistreaza o rata de crestere economica de 10% in China si respectiv de 8% in India, atat companiile, cat si consumatorii casnici contribuie la cresterea consumului de energie. China chiar a depasit Japonia in ceea ce priveste consumul de petrol, fiind ocupanta locului doi la nivel mondial, insa cum cererea din aceasta tara inregistreaza o crestere anuala de 15%, China se apropie din ce in ce mai mult de liderul actual, Statele Unite. Analistii sunt de parere ca cererea pentru petrol este atat de ridicata incat producatorii nu vor fi in stare sa ii faca fata. Intr-un raport al Agentiei Internationale pentru Energie se arata ca consumul de petrol va creste anul viitor cu peste 2,2 milioane de barili pe zi, comparativ cu cresterea de 1,5 milioane de barili inregistrata in 2007. Cererea de petrol va inregistra o crestere anuala de 2,2%, in timp ce, conform celor mai sumbre previziuni, consumul de petrol va creste de la de 90 de milioane de barili zilnic la nivel global la peste 140 de milioane de barili zilnic in urmatorii 25 de ani.
Fiind lider in furnizarea de petrol la nivel mondial, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se afla sub presiuni constante din partea multor state de a interveni si a reduce cresterea pretului petrolului. De curand, OPEC a cedat presiunilor de a creste productia de petrol pe zi cu inca 500.000 de barili. Exista insa suspiciuni ca Arabia Saudita ar fi fortat organizatia sa accepte aceasta crestere a productiei, restul statelor membre suportand cu greu aceasta crestere. OPEC a anuntat ca piata este extrem de bine aprovizionata cu titei.
Criticii sunt de parere ca OPEC ar trebui sa reactioneze mult mai agresiv impotriva cresterii pretului. "Raspunsul OPEC a fost unul prea slab pana acum", a declarat John Roberts, analist in cadrul firmei Platt. "Sentimentul care este prezent pe piata este ca OPEC ar trebui sa suplimenteze productia inca o data", a mai adaugat Roberts.
Luand in considerare rata inflatiei, preturile sunt mai mici decat cele din 1980, cand un baril de petrol - raportat la preturile de azi - costa peste 95 de dolari. Pe atunci, costul ridicat al petrolui a dus la aparitia unei recesiuni a economiei americane si, la fel ca si atunci, exista temeri ca acest lucru s-ar putea intampla din nou. Administatia Bush deja s-a aratat "extrem de ingrijorata" de cresterea pretului actual al petrolului, mai ales ca aceasta vine intr-un moment in care economia americana ar putea sa scada incepand cu anul viitor. Costul ridicat al petrolului duce la cresterea cheltuielilor pentru companii si cetateni, avand un efect direct asupra economisirii.
In Statele Unite, pretul benzinei s-a majorat deja, aceasta ajungand la 3 dolari pentru un galon, iar Marea Britanie deja anunta cresterea pretului la o lira sterlina pentru un litru.
Pe de alta parte, marile companii petroliere, precum ExxonMobil sau BP, o duc de minune, acelasi lucru putand fi spus si de catre statele exportatoare de titei, precum Venezuela, unde presedintele Hugo Chavez s-a bazat pe aceasta industrie pentru a finanta excesiv programele sociale din aceasta tara.
Productia mare de petrol si gaze naturale l-au determinat pe presedintele rus Vladimir Putin sa mareasca controlul statului asupra domeniului energetic.
Multi sunt de parere ca pretul petrolului va continua sa creasca, exact dupa cum analisti ai bancii de investitii Goldamn Sachs preconizau acest lucru inca din 2005, ei fiind de parere ca pretul petrolului ar putea sa depaseasca 100 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO