Business Internaţional

De ce înghite Brazilia 1 mld. dolari pe zi pentru a împiedica moneda naţională să crească

De ce cheltuie Brazilia 1 mld. dolari pe zi pentru a împiedica moneda naţională să crească

Autor: Radu Racu

20.09.2010, 16:35 37

Preşedintele băncii centrale din Brazilia, Enrique Meirelles,este nevoit să facă cele mai îndrăzneţe mutări din ultimul anpentru a domoli avansul record al monedei naţionale, în condiţiileîn care fluxuri uriaşe de capital străin intră în ţară, afectândbalanţa comercială şi pe cea a contului curent.

Banca centrală a cumpărat circa 4 miliarde de dolari în primelepatru zile din săptămâna trecută, după ce moneda naţională - realul- a urcat la maximul anului, afirmă dealeri din piaţă, citaţi deBloomberg. Achiziţia este cea mai mare dintr-un interval de patruzile efectuată în ultimii doi ani.

În timp ce băncile centrale din Asia şi America Latină încep sădeprecieze monedele naţionale, eforturile lui Meirelles de a ţinerealul în frâu sunt subminate de presiuni suplimentare din parteainvestitorilor care vor contribui la emisiunea de acţiunidesfăşurată de gigantul petrolier de stat Petroleo Brasileiro, învaloare de 78 de miliarde de dolari - cea mai mare emisiune deacest tip din istoria modernă a finanţelor.

Realul brazilian este moneda naţională cu cel mai mare avans dinlume de la sfârşitul anului 2008 până în prezent, atingândsăptămâna trecută un maxim de 1,7031 dolari.

"Intervenţia băncii centrale atenuează creşterea realului dar nurezolvă problema", spune Felipe Brandao, analist al pieţei valutarela ICAP Brasil.

Misiunea băncii centrale este de a reduce valoarea realuluipentru a impulsiona exporturile, în condiţiile unui deficit de contcurent care a atins cote record. În eforturile sale, banca centralăcontribuie la lărgirea deficitului bugetar al statului, care îniulie a atins maximul ultimelor opt luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO