Business Internaţional

De ce Turcia este în continuare atractivă pentru unii investitori, deşi cei mai mulţi fug de acolo

De ce Turcia este în continuare atractivă pentru unii...

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2023, 22:27 669

Pe măsură ce problemele econo­mice ale Turciei s-au agravat, investi­to­rii şi-au retras în masă banii de pe această piaţă în ultimii ani. Unii, ca Mark Mobius de la Mobius Capital Partners, un guru al pieţelor emer­gen­te, au ales însă să rămână şi con­tinuă să aibă încredere în Turcia în ciu­da dezastrului cauzat de cutremu­re şi a problemelor economice.

„Când vine vorba de a investi în Turcia, credem în continuare că a­ceas­ta este un loc viabil pentru inves­tiţii“, a declarat Mobius pentru CNBC. „De fapt, chiar avem inves­tiţii acolo. Motivul este că turcii sunt atât de flexibili, atât de capabili să se adapteze la toate aceste dezastre şi probleme, chiar şi cu inflaţia ridicată şi lira extrem de slabă. Nu ne sperie deloc să investim în Turcia“.

Declinul economic al Turciei din ultimii ani a fost alimentat de o com­binaţie de preţuri ridicate la energie, pandemia de Covid şi războiul din Ucraina şi, predominant, de politi­cile economice dictate de preşedin­te­le Tayyip Recep Erdogan. Dobânzile au fost menţinute scăzute în pofida inflaţiei în creştere dramatică, împin­gând lira turcească la un minim re­cord în raport cu dolarul.

Rezervele valutare ale Turciei au scăzut puternic în ultimii ani, iar defi­citul de cont curent al Ankarăi a cres­cut semnificativ. Lira turcească a pier­dut aproape 30% din valoare în ra­port cu dolarul în ultimul an, ero­dând sever puterea de cumpărare a turcilor şi popu­laritatea preşedintelui Erdogan.

Cutremurele recente nu vor face decât să sporească şi să amplifice pro­blemele economice ale Turciei. A­naliş­tii încearcă să determine impac­tul direct al cutremurelor asupra eco­nomiei de 819 miliarde de dolari a Turciei. Plonjonul preţurilor acţiuni­lor şi creşterea randamentelor obli­ga­ţi­u­nilor de după cutremure eviden­ţiază temeri privind creşterea econo­mică şi creşteri puternice ale cheltu­ie­lilor viitoare, scrie Bloomberg.

Deşi focusul imediat este asupra operaţiunilor de salvare, nevoia de a face planuri pentru reconstrucţie îna­intea alegerilor din mai va pune pro­babil şi mai multă presiune pe gu­vernul lui Erdogan de a veni cu pla­nuri de cheltuieli crescute.

Semne de schimbare a politicii economice şi legate de ceea ce va fi probabil o majorare masivă a cheltuielilor au devenit deja evidente la mijlocul săptămânii, când Erdogan a vizitat zonele afectate. Acesta a declarat că efortul de reconstrucţie la nivelul a 10 provincii va fi finalizat în decurs de un an, a anunţat acordarea a 10.000 de lire (531 dolari) pentru fiecare familie afectată şi că supravieţuitorii adăpostiţi în corturi vor fi transferaţi către hoteluri de pe coastă.

„O estimare aproximativă iniţială indică cheltuieli publice echivalente cu 5,5% din PIB“, arată Delva Bahar Baziki, economist Bloomberg. Lansarea probabilă a unei scheme de credit susţinută de guvern ar putea urca estimarea, rezultând într-o depăşire a ţintelor bugetare.

Daunele provocate în cele 10 provincii productive agricol ar putea genera penurii de alimente şi creşte şi mai mult inflaţia din Turcia, deja una dintre cele mai ridicate din lume.

„Va dura câteva luni pentru a determina impactul economic, având în vedere pierderile necunoscute directe şi indirecte provocate de cutremur“, arată Simon Quijano-Evans, economist-şef la Gemcorp Capital Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO