Business Internaţional

De ce va pierde Kremlinul lupta cu inflatia

05.11.2007, 02:00 17

Rata anuala a inflatiei din Rusia este asteptata sa creasca pentru prima data sub mandatul lui Vladimir Putin, iar oficialii de la Kremlin se zbat sa previna o criza politica.
Totusi incercarea acestora de a stopa cresterea preturilor intampina doua obstacole semnificative: apropierea alegerilor legislative si criza pietei financiare internationale, scrie The Wall Street Journal.
Inflatia este un subiect extrem de sensibil in Rusia, unde amintirile legate de cresterea incontrolabila a preturilor si de criza financiara din anii '90 sunt inca proaspete.
Timp de sapte ani, Putin a promis o scadere sustinuta a ratei inflatiei si, pana acum, a realizat acest lucru, chiar si in conditiile in care Rusia a inregistrat un ritm de crestere economica remarcabil.
In acest moment, spre deosebire de anii '90, succesul economic este factorul principal care impulsioneaza cresterea inflatiei. Fiind presat sa cheltuiasca din ce in ce mai mult din bugetul construit, in mare parte, cu bani proveniti din exportul de petrol, guvernul de la Moscova a ameliorat sistemul fiscal in urma unei hotarari a Parlamentului din decembrie anul trecut.
Intre timp, companiile si bancile rusesti au strans miliarde de dolari de pe piata internationala de capital in prima parte a anului.
In momentul in care acesti bani s-au intors pe piata ruseasca, au fost convertiti in ruble care au alimentat inflatia, de vreme ce banca centrala a mentinut moneda nationala la un nivel redus. Mai mult, cresterea preturilor bunurilor de consum a pus si mai multa presiune asupra autoritatilor.
Cresterea semnificativa a pretului granelor si produselor alimentare pe piata internationala a avut, de asemenea, partea ei de vina. In septembrie, preturile produselor lactate au urcat cu 9,4%, iar in unele regiunii pretul painii a sarit cu peste 50% in ultimele luni.
Ca urmare a acestei situatii, autoritatile rusesti au fost nevoite sa renunte la tinta de inflatie initiala de 8%, mentionand ca rata inflatiei ar putea depasi 10%, peste nivelul de 9% inregistrat cu un an in urma. Din cauza cresterii economice semnificative si a cresterii preturilor bunurilor de consum, nu numai Rusia, dar si celelalte piete emergente se confrunta cu presiuni inflationiste tot mai mari. Mai mult, provocarile pe care aceste state le au de infruntat au fost accentuate si de cresterea volumului de investitii externe.
In Rusia, cresterea ratei inflatiei a fost trecuta pe agenda politica la cel mai inalt nivel. De exemplu, in discursul adresat natiunii luna trecuta, singura problema economica pe care presedintele Putin a subliniat-o a fost presiunea inflationista.
In ultimele saptamani, guvernul a introdus o serie de masuri de urgenta menite sa stopeze cresterea preturilor. Mai mult, oficialii de la Kremlin au convins furnizorii sa inghete pentru o perioada preturile anumitor alimente. Insa aceasta miscare, considera analistii, nu face altceva decat sa amane efectele presiunii inflationiste, in niciun caz sa le stopeze.
Economistii spun ca autoritatile rusesti au mijloace limitate de a lupta impotriva inflatiei anul acesta, in principal din cauza crizei finaciare globale, dar si a apropierii alegerilor legislative din decembrie.
"Anul acesta, in ceea ce priveste posibilitatea de a controla rata inflatiei, guvernul rus s-a aflat intre ciocan si nicovala", a declarat Chris Weafer, economist-sef al UralSib Bank.
"Apropierea alegerilor a determinat cresterea cheltuielilor guvernamentale, in acelasi timp avand loc si o depreciere continua a monedei americane. Aceste doua elemente au pus o presiune imensa asupra rublei si implicit a inflatiei", a adaugat el. Chiar si in situatia in care autoritatile mentin un control strans asupra mass-media si a politicii, reducerea cheltuielilor nu este posibila. In acelasi discurs in care deplangea cresterea inflatiei, presedintele Putin a lansat planul cresterii pensiei lunare de baza incepand cu 1 decembrie, crestere care va provoca cheltuieli de miliarde de ruble la bugetul de stat.
In acelasi timp, banca centrala a fost nevoita sa intervina pentru a stabiliza piata monetara lovita de o lipsa de lichiditate cauzata de turbulentele de pe piata financiara de creditare. Aceasta a ameliorat conditiile de creditare in ultimele saptamani, in incercarea de a stopa instabilitatea din sectorul bancar.
Multe dintre bancile comerciale rusesti s-au bazat pe finantarea externa pentru a onora imprumuturile acordate companiilor locale, dar si consumatorilor. Dar criza americana, inceputa in august, a dus la stoparea finantarilor externe, banca centrala fiind nevoita sa faca injectii repetate de lichiditate menite sa mentina sistemul bancar pe linia de plutire. Bancherii si economistii sunt de acord cu faptul ca sistemul a infruntat aceasta criza cu sprijinul bancii centrale, avertizand in acelasi timp ca injectiile masive de lichiditate reprezinta un combustibil excelent pentru cresterea inflatiei.
"Din pacate, aproape niciodata nu se pot face predictii extrem de usor", spune Constantin Koriscenco, vicepresedinte al bancii centrale. Pentru a reduce presiunea inflationista, banca centrala ar putea duce o politica care sa sprijine aprecierea rublei in fata dolarului, dar o asemenea masura ar putea avea efecte negative asupra industriei, ieftinind importurile si defavorizand exporturile.
Pana acum, autoritatile au dat semne ca nu intentioneaza stoparea cresterii ratei inflatiei. Totusi, economistii spun ca aprecierea rublei ar indeparta riscul atragerii de capital speculativ extern, care nu face altceva decat sa puna si mai multa presiune asupra monedei nationale, alimentand cresterea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO