Business Internaţional

De frica recesiunii, Banca Angliei ar putea reduce dobanda la cel mai mic nivel din ultimii 300 de ani

01.12.2008, 18:03 14

Banca Angliei este asteptata sa reduca in decursul acestei saptamani rata de referinta a dobanzii cu pana la 1 punct procentual, pana la 2%, un nivel minim atins o singura data in istoria de 314 ani a institutiei, in conditiile in care economia tarii este din ce in ce mai puternic afectata de recesiune, conform cotidianului britanic Sunday Times.

Majoritatea economistilor sunt de parere ca piata ar necesita o reducere a ratei de politica monetara de 0,5 puncte procentuale, dupa ce in ultimele doua luni s-au operat reduceri de nu mai putin de doua puncte procentuale.
Potrivit specialistilor Institutului pentru Afaceri Economice, Banca Angliei ar putea opta pentru o scadere a dobanzii cheie cu chiar un punct procentual, pana la 2%, cel mai scazut nivel din istorie, atins doar in 1951. "Banca Angliei nu trebuie sa faca greseala Japoniei de a lua masuri prea tarziu, dupa ce spirala deflationista si-a intrat deja in drepturi", a declarat Roger Bootle, consilier economic in cadrul Deloitte.
Potrivit ultimului raport al Trezoreriei, noi reduceri ale ratelor dobanzii de referinta sunt necesare, in conditiile in care inflatia ar putea cobori la doar 0,5% pana la sfarsitul ultimului trimestru al lui 2009, cu mult sub tinta de 2%, situatie ce da liber unei politici mai laxe in ceea ce priveste dobanda cheie.
Studiul Federatiei Angajatilor in Sectorul de Inginerie va scoate la iveala o scadere considerabila a activitatii manufacturiere in cel de-al patrulea trimestru, dupa ce atat productia, cat si rata de angajare, comenzile si investitiile sunt in cadere.
Steve Radley, economistul-sef al federatiei, a spus ca "companiile sunt afectate de inasprirea conditiilor de creditare, de cresterea costurilor de imprumut si de clientii care intarzie pana la limita plata datoriilor".
Analistii apreciaza ca si Banca Centrala Europeana va anunta o scadere a dobanzii cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, pana la 2,75%.
Un studiu al analistilor Ideaglobal.com, compania de cercetare din sectorul financiar, arata ca se estimeaza ca Banca Angliei va opta pentru o reducere a ratei de referinta de 0,75%, iar BCE va alege sa realizeze o operatie in acelasi sens, insa de numai 0,5%. Mike Gallagher, aflat in fruntea departamentului de cercetare al Ideaglobal, considera ca analistii au oscilat in ceea ce priveste decizia bancii, daca va opera o reducere de 0,5% sau va merge pana la 1 punct procentual.
In aceste conditii BCE risca sa fie acuzata ca a avut o reactie intarziata in fata recesiunii din ce in ce mai puternice ce afecteaza zone euro, acest lucru fiind chiar mai posibil sa se intample daca Banca Angliei decide sa opereze o noua reducere agresiva.
Decizia din noiembrie a Marii Britanii de a reduce rata de politica monetara cu 1,5% a surprins investitorii. In prezent dobanda cheie din Marea Britanie este situata la un nivel inferior celei din zona euro, pentru prima data de la crearea in 1999 a monedei unice, ridicand astfel semne de intrebare in legatura cu modul de reactie al BCE, daca va urma o strategie asemanatoare celei a Bancii Angliei sau va opta pentru a mentine actuala strategie moderata.
Zona euro s-a confruntat doar cu doua recesiuni puternice dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial - in 1975, moment in care economia s-a contractat cu 0,7%, si in 1993, cand Produsul Intern Brut a scazut cu 0,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO