Business Internaţional

De la recesiune în SUA la paritatea euro cu dolarul: Predicţii economice şi financiare pentru anul acesta care nu s-au împlinit

De la recesiune în SUA la paritatea euro cu dolarul: Predicţii economice şi financiare pentru anul acesta care nu s-au împlinit

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2012, 00:03 1569

Predicţii precum ieşirea Greciei din zona euro, o nouă recesiune în SUA, ajungerea monedei euro la paritate cu dolarul şi aterizarea forţată a economiei chineze au dominat anul acesta discursurile analiştilor şi economiştilor dornici de publicitate.

Acestea au fost cât se poate de credibile în contextul crizei datoriilor din zona euro, a conflictelor politice din SUA şi încetinirii economiei globale, dar nu s-au împlinit, deoarece

s-au axat pe trend şi mai puţin pe factorul uman, pe voinţa liderilor de a-şi proteja economiile. Dar aceasta nu înseamnă că anul viitor situaţia nu se poate schimba, poate spre rău.

Ajungerea euro la paritate cu dolarul

Volatilitatea euro în raport cu dolarul, efect al crizei datoriilor din uniunea monetară, a făcut ca moneda unică europeană să fie privită cu neîncredere de investitori, context în care unii analişti au tras semnale de alarmă că euro va ajuge la paritate cu moneda americană anul acesta, scrie CNBC.

Euro s-a depreciat cu peste 12% de când a atins maximul de 1,49 de dolari pe unitate în mai 2011. Dar, în pofida unor fluctuaţii dramatice din cauza turbulenţelor economice din Europa, euro rezistă la un nivel apropiat de 1,30 dolari pe unitate. În martie, economistul Nouriel Roubini declara că euro trebuie să ajungă la paritate cu dolarul pentru a se readuce pe creştere economiile de la periferia zonei euro. Un euro slab ar fi însă în defavoarea unor exportatori precum cei din China şi SUA.

Recesiunea în "W" din SUA

Temerile privind o nouă recesiune în SUA anul acesta făceau titlurile zia­relor încă de anul trecut. Ultima dată economia americană, cea mai mare a lumii, a stat în recesiune din decembrie 2007 până în iunie 2009. De atunci, revenirea a fost anemică şi fluctuantă, ceea ce a făcut ca temerile de o nouă recesiune să fie întemeiate. Roubini anticipa un nou declin pentru primul semestru al 2012. În iunie, fostul preşedinte Bill Clinton declara că SUA sunt deja în recesiune.

Dar PIB-ul a crescut cu 2,7% în trimestrul trei, cea mai bună performanţă de după ultimele trei luni ale anului trecut. Pe ansamblul anului, economia va avansa probabil cu 2%.

Febra aurului

Mai mulţi analişti şi traderi au prezis că până la sfârşitul acestui an preţul aurului va atinge 2.000 de dolari uncia. Cotaţia actuală este însă cu 300 de dolari sub aşteptările lor.

"Profeţii" îşi bazau anticipările pe faptul că programele masive de ajustare cantitativă ale marilor bănci centrale vor încuraja cheltuielile şi favoriza accelerarea inflaţiei, ceea ce

i-ar fi determinat pe investitori să se orienteze spre aur, o investiţie paravan contra creşterii preţurilor.

Aterizarea forţată a economiei chineze

Mai multe luni de încetinire a creşterii economiei Chinei şi turbulenţe pe piaţa imobiliară a acestei ţări au dat naştere la speculaţii că a doua mare economie a lumii se va îndrepta anul acesta spre o aterizare dură.

Unii analişti, o parte dintre ei chiar cu renume precum Jim Chanos, autor al emisiunii "Gloom, Boom and Doom Report", spuneau chiar că procesul este în plină desfăşurare. Investitorii au fost ţinuţi în alertă de creşterea medie de 7,7% din primele nouă luni, avans "ridicol" comparativ cu cel cu care China obişnuise pieţele în ultimul deceniu.

O perioadă, creşterea a fost chiar mai mică decât ţinta guvernului, economia fiind afectată de cererea slabă pentru exporturi şi reducerea investiţiilor pe plan intern. Cele mai recente date arată însă că producţia industrială şi exporturile îşi revin. Estimările cifrează creşterea PIB-ului din al patrulea trimestru la 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO