Business Internaţional

De la un bonus de 126 de milioane de dolari la închisoare. Căderea lui Christian Bittar, cel mai profitabil agent comercial al instrumentelor financiare derivate din 2003 până în 2010

Sursa foto: Bloomberg

Sursa foto: Bloomberg

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.03.2018, 18:21 883

Christian Bittar a fost o dată printre cei mai bine plătiţi din cadrul Deutsche Bank, un matematician care a câştigat un bonus de 126 de milioane de dolari în 2008, şi care acum stă într-o închisoare din Londra, relatează Bloomberg.

Fostul bancher de 46 de ani a pledat vinovat într-un tribunal din Londra, pe data de 2 martie, pentru conspiraţia de a stabili nivelul de referinţă al dobânzii, cunoscut sub numele de Euribor.

Christian Bittar este cunoscut pentru că primea bonusuri de milioane de dolari, iar în prezent se află în arest, urmând să fie condamnat după ce un proces complex va fi încheiat în această vară.

„Nu este corect să comentăm acest lucru în acest moment”, a spus David Savell, avocatul lui Christian Bittar, la Locke Lord LLP din Londra.

Când scandalul a ajuns în lumea oamenilor de afaceri, după criza financiară globală care a avut loc cu un deceniu în urmă, atenţia s-a orientat asupra băncilor, care au plătit aproximativ 9 miliarde de dolari pentru amendarea ratei interbancare oferite la Londra şi contrapartida euro.

Apoi  procurorii au început să îi alinieze pe comercianţii din spatele acestor comportamente, inclusiv pe Christian Bittar şi fostul comerciant din cadrul UBS Group AG, Tom Hayes, care a fost prima persoană condamnată în sondajele din Marea Britanie.

Deutsche Bank a fost amendată cu 25 de miliarde de dolari de către Autorităţile de Reglementare Globale în 2015 pentru că nu a reuşit să împiedice încercările de a stabili ratele de referinţă, iar Christian Bittar a apărut proeminent în notele de penalizare.

Identificat doar ca „manager B” în notificarea de decontare a Autorităţiloi de Conduită Financiară din Regatul Unit şi „trader three” de către Departamentul de Justiţie al SUA, a fost acuzat că a stabilit o înţelegere cu privire la observaţiile Euribor.

Dar Christian Bittar era deja renumit în districtul financiar al Londrei cu mult înainte ca rolul său în scandalurile de rigidizare a ratei de referinţă să fie cunoscut.

El a făcut o avere pentru Deutsche Bank în timpul revoluţiei din 2008 pariind pe ratele dobânzilor pe termen scurt. O strategie de tranzacţionare implică parierea costului împrumuturilor în euro timp de trei şi şase luni, lucru ce face ca ratele să crească mai repede. În 2008, Christian Bittar a câştigat un bonus de 126 de milioane de dolari.

Numit domnul Basis Point de către colegii săi de la bancă, datorită tranzacţiilor sale cu privire la modificările minuscule ale ratelor dobânzilor pe termen scurt, a fost concediat în 2011.

Însă, în calitate de comerciant proprietar, avea dreptul la un procent din profiturile pe care le-a făcut pentru bancă. Când a fost concediat a pierdut aproximativ 49,2 de milioane de dolari, iar după ce a fost eliberat, s-a alăturat pentru scurt timp fondului de hedging BlueCrest Capital Management LLP.

În cadrul înţelegerii sale din 2015 cu Deutsche Bank, Departamentul de Justiţie a declarat că „trader three”- Christian Bittar- a fost cel mai profitabil agent comercial al instrumentelor financiare derivate din 2003 până în 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO