Business Internaţional

Decizie istorică: Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii Uber sunt clasificaţi ca angajaţi şi au drepturile aferente, precum salariu minim

Decizie istorică: Curtea Supremă din Marea Britanie a...

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2021, 13:36 330

Uber a pierdut lupta într-una dintre cele mai proeminente dispute legale cu privire la drepturile angajaţilor, în contextul în care Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii companiei trebuie clasificaţi drept angajaţi şi să primească drepturile aferente în conformitate cu legislaţia muncii, potrivit FT.

Curtea Supremă a decis în favoarea celor 35 de şoferi Uber care au deschis această dispută în 2016, argumentând că nu sunt liber profesionişti, întrucât Uber controlează cea mai mare parte a muncii pe care o prestează, alocându-le clienţi şi stabilind tarifele pe care operează.

Lord George Legatt, judecător la Curtea Supremă, a declarat că forul a decis împotriva Uber pe această speţă.

„Şoferii sunt într-o poziţie de subordonare şi dependenţă în relaţia cu Uber, astfel încât nu au libertatea de a-şi îmbunătăţi poziţia economică prin ambiţii profesionale sau antreprenoriale, sau au prea puţin această libertate”, a declarat judecătorul, la anunţarea sentinţei.

Decizia le aduce şoferilor dreptul de a-şi lua concedii plătite, precum şi de a primi salariul minim din Marea Britanie, în conformitate cu legislaţia muncii.

Această decizie vine ca o lovitură puternică pentru compania de ride-hailing, într-una dintre cele mai mari pieţe în care activează. Deşi implicaţiile practice imediate nu sunt clare la acest moment, decizia judecătorului s-ar putea aplica nu doar pentru cei 35 de şoferi Uber care au deschis procesul, ci şi pentru alte mii de şoferi care pregătesc o acţiune colectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO