Business Internaţional

Declinul pretului la petrol ar putea continua

22.11.2005, 19:46 16

Declinul de doua luni al preturilor la titei s-ar putea prelungi in contextul in care temerile legate de posibile crize nu mai sunt la fel de pronuntate, arata Bloomberg.

"Cei care au venit cu scenarii extreme legate de preturi sunt acum foarte tacuti", comenteaza Craig Pennington, analist in cadrul bancii Schroders din Londra.

Boone Pickens, un hedge fund manager din Dallas care cu mai mult de un an in urma anticipa un pret de 60 de dolari pentru petrol, spune ca se asteapta ca preturile sa scada catre 50 de dolari, din moment ce preturile record duc la o scadere a cererii.

Pretul titeiului cu livrare in luna ianuarie se situa la nivelul de 57,80 dolari pe baril ieri la bursa newyorkeza.

Aceasta reprezinta o scadere de 18 procente de la nivelul record de 70,85 dolari pe baril in luna august, cand uraganul Katrina a lovit coasta Golfului american, determinand inchiderea unei patrimi din capacitatea de productie de petrol si gaze a Statelor Unite. Pe fondul preturilor mai mici scad si presiunile asupra companiilor aeriene falimentare ca Delta Air Lines Inc., semnaland in acelasi timp o incheiere a tendintei de crestere a profiturilor companiilor petroliere.

"Cand preturile se apropie de 70 dolari pe baril, piata nu mai poate creste la fel de usor pentru ca guvernele au inceput sa reactioneze prin eliberarea de rezerve de urgenta", arata Jacobo Penaranda, din cadrul Barclays Fondos din Madrid.

"Atat timp cat dispunem de rezerve de urgenta, va exista o limita legata de cresterea preturilor", a aratat Francisco Blach, strateg in cadrul Merrill Lynch & Co. din Londra. Preturile la motorina si combustibil pentru incalzire sunt mai vulnerabile din cauza constrangerilor legate de capacitatea de rafinare si a lipsei unor rezerve de urgenta, a adaugat Blach.

Consumul de petrol scade pe fondul cresterii costurilor energetice. Scaderea cererii este mult mai dramatica decat si-ar fi inchipuit cineva", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV.

Preturile la petrol vor ramane la 50-60 de dolari in urmatorii trei ani, a adaugat acesta. Acest nivel va determina OPEC, cat si companiile petroliere sa investeasca in noi capacitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO