Business Internaţional

Decodificarea summitului G20: China şi Rusia se distanţează de Vest, Biden caută noi aliaţi, India se vrea noul pol de stabilitate geopolitică

Decodificarea summitului G20: China şi Rusia se...

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2023, 22:29 296

India se pregăteşte pentru sum­mitul G20 care se va desfăşura în weekend în New Delhi. De la sum­mit vor lipsi preşedintele rus Vladi­mir Putin şi cel chinez Xi Jinping.

Acest lucru înseamnă că sum­mitul de două zile va fi dominat de Vest şi aliaţii săi. Printre liderii G20 care vor participa se numără preşe­din­tele american Joe Biden, cancela­rul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron, Mo­ham­med Bin Salman din Arabia Sau­dită şi Fumio Kishida din Japonia.

Un summit eşuat ar expune limi­tele de cooperare dintre puterile oc­ci­dentale şi nonoccidentale şi ar deter­mina ţările să se orienteze şi mai mult către grupurile în care se simt mai integrate, spun analiştii.

Luna trecută, grupul BRICS, dominat de China, a integrat mai multe ţări în încercare de a reface o ordine mondială pe care o consideră depăşită.

„Absenţa lui Xi ar putea însem­na o încercare a Beijingului de a slăbi G20, la doar câteva săptămâni după extinderea BRICS“, arată David Boling, director la Eurasia Group.

Este pentru prima dată când Xi sau orice preşedinte al Chinei nu par­ticipă la un summit G20, o lovitură pentru un organism înfiinţat pentru găsirea unui consens între cele mai puternice naţiuni ale lumii.

În acelaşi timp, separarea Rusiei de Vest a fracturat unitatea G20 iar criza care a rezultat, împreună cu tensiunile în creştere dintre SUA şi China din ultimii ani au exacerbat disensiunile dintre membrele dez­voltate şi aflate în curs de dezvoltare ale G20.

Unii observatori indieni sunt pe de altă parte convinşi că China vrea să strice evenimentul de marcă găz­duit de India într-un moment când tensiunile dintre cele două ţări sunt în creştere, notează Financial Times.

Ca una dintre economiile cu cel mai rapid ritm de creştere, India jocă un rol semnificativ în cadrul foru­mu­lui, iar influenţa sa în creştere la nivel geopolitic va fi testată la ediţia din acest an.

În acelaşi timp, premierul indian Narendra Modi se foloseşte de eve­ni­ment pentru a-şi lansa în mod neoficial campania pentru alegerile de anul viitor.

Pentru preşedintele american Joe Biden, absenţa a doi adversari che­ie la summitul din weekend re­prezintă o ocazie de a-şi găsi noi aliaţi, curtând ţări pe care China şi Rusia au încercat anterior să le atra­gă, scrie Bloomberg.

Acesta va încerca să atragă ţări ca Brazilia, Africa de Sud şi Indonezia, pe lângă ţara gazdă a G20, India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO