Business Internaţional

Deprecierea dolarului duce petrolul la un nou maxim

28.02.2008, 17:23 20

Pretul barilului de petrol a fost tranzactionat pe bursa de marfuri din New York la un nou nivel record, in conditiile in care deprecierea dolarului in fata euro a impulsionat investitorii sa cumpere materii prime al caror pret de referinta este exprimat in moneda americana, scrie Bloomberg.
Petrolul cu livrare in aprilie a urcat in cadrul tranzactiilor electronice efectuate dupa inchiderea bursei cu 1,20 dolari, sau 1,2%, pana la 102,08 dolari (68,66 euro) pe baril, dupa ce la finele sedintei de tranzactionare de ieri atinsese nivelul de 100,88 dolari. In acelasi timp, dolarul american a ajuns la cel mai scazut nivel fata de moneda unica, un euro fiind cotat la 1,5071 dolari.
Si pretul aurului a continuat sa urce, ajungand la 963, 40 dolari/uncie.
Petrolul Brent, indicele pentru doua-treimi din titeiul tranzactionat pe piata mondiala, a urcat pe bursa din Londra cu 83 de centi, fiind tranzactionat la 100,30 dolari pe baril, cel mai inalt nivel din ultimele doua decenii. Pe bursa din Singapore, pretul petrolului a ajuns la 100,15 dolari pe baril.
"Cresterea pretului barilului de petrol este un rezultat al faptului ca investitorii incep sa-si mute banii dinspre pietele financiare spre piata materiilor prime", considera Victor Shum, analist al Purvin & Gertz din Singapore.
"Temerile inflationiste au alimentat speculatiile potrivit carora recesiunea economiei americane este iminenta, iar investitorii vad in materiile prime o protectie sigura impotriva inflatiei", a adaugat el.
Managerii de fonduri si ceilalti speculatori si-au sporit pozitiile nete long, adica au inceput sa parieze pe o crestere importanta a pretului petrolului, incepand cu a doua jumatate a lunii februarie, arata un raport al comisiei americane pentru reglementarea tranzactiilor futures. Investitorii au impulsionat cresterea pretului petrolului, orientandu-se, in ultimii ani, spre piata energetica, al carei nivel de profitabilitate era mult superior celorlalte segmente economice.
Productia zilnica a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a coborat luna aceasta cu 200.000 de barili fata de ianuarie, ajungand la 32,45 milioane de barili pe zi, arata un raport preliminar al PetroLogistics. Oficialii statelor membre OPEC au programat o sedinta la inceputul lunii martie, in cadrul careia vor discuta nivelul exact al productiei. OPEC produce mai mult de 40% din petrolul mondial.
Chakib Khelil, ministrul algerian al petrolului si presedintele OPEC, a anuntat saptamana trecuta posibilitatea ca grupul sa decida reducerea productiei, bazandu-se pe estimarile referitoare la o incetinire a cererii in trimestrul doi. In septembrie anul trecut, OPEC si-a dat acordul pentru suplimentarea productiei de petrol cu 500.000 de barili pe zi, incepand cu 1 noiembrie.
"Avand in vedere ca decizia de a suplimenta productia de petrol a venit in incercarea de a preintampina cererea ridicata pentru combustibili in perioada iernii, este normal ca in acest moment sa se renunte la decizie, rationamentul pentru care aceasta a fost pusa in aplicare nemaifiind valabil", spune David Moore, analist la Commonwealth Bank.
Moore considera de asemenea ca "petrolul are o valoare intrinseca", pretul acestuia nefiind influentat radical de deprecierea monedei americane si de evolutia generala de pe piata materiilor prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO