Business Internaţional

Devalorizati lira sterlina pentru a scapa de recesiune

25.07.2001, 00:00 29



Un studiu al reputatei agentii de consultanta Ernst & Young avertizeaza ca economia britanica ar putea intra in recesiune, daca Bank of England - banca centrala a Marii Britanii nu va interveni.

Raportul trimestrial Item Club al Ernst & Young solicita bancii centrale sa devalorizeze deliberat lira sterlina, cumparand euro de pe piata monetara, afirmand ca pietele financiare si piata imobiliara ar putea urma sectorul productiv in recesiune.

Realizatorii raportului avertizeaza ca, daca lira sterlina nu se va deprecia in raport cu moneda unica, economia nu-si va reveni pana in 2003, informeaza BBC.

Raportul Item Club, care trebuie doar sa estimeze starea economiei, incalca de aceasta data conventia de a nu incerca sa influenteze Bank of England.

"Situatia este atat de precara, incat am fost nevoiti sa ne incalcam principiile si sa indicam o varianta care ar trebui urmata", a declarat profesorul Peter Spencer, unul dintre autorii studiului.

Intarirea lirei sterline comparativ cu moneda unica a afectat puternic producatorii britanici, care se lupta din greu sa concureze cu firmele din zona euro. Declinul productiei va determina o majorare a numarului de someri, ceea ce va demola increderea consumatorilor, determinand si o prabusire a pietei imobiliare.

"Sectorul productiv este deja in recesiune, iar acest flagel se va extinde cu rapiditate, daca nu se va interveni in forta pentru stoparea lui", se arata in raport.

Analistul Ruth Lea este de acord cu faptul ca economia se poate confrunta cu o incetinire a cresterii. "Industria prelucratoare evolueaza descurajator, iar economia se deterioreaza intr-un ritm chiar ingrijorator".



O interventie necesara

Item Club vrea ca Bank of England, de preferat in colaborare cu Banca Centrala Europeana si Federal Reserve, sa intervina si sa deprecieze artificial lira sterlina in raport cu euro. "Ministerul de Finante si banca centrala ar trebui sa inceapa sa planifice o interventie pe scara larga asupra cursului valutar, adica sa vanda lire in schimbul monedei unice in aceasta toamna", se afirma in raport.

Dar autoritatile au fost intotdeauna reticente in privinta interventiilor pe piata valutara, din cauza riscului ca lira sterlina sa scada sub nivelul dorit.

De asemenea, Lea nu este de acord cu interventia, deoarece ar putea determina o majorare a inflatiei, care ar forta banca centrala sa ridice din nou rata de referinta a dobanzii.

Analistul este de acord insa cu faptul ca liderii Bank of England se confrunta cu o dilema. "Nu mi-as dori sa fiu unul dintre membrii Comitetului de Politica Monetara (in acest moment) al bancii centrale", a adaugat Lea.



Crestere economica modesta

Raportul previzioneaza ca rata de crestere a economiei din Marea Britanie va scadea dramatic in acest an, pana la nivele nemaiantalnite de la inceputul anilor '90. Produsul Intern Brut - cel mai cuprinzator indicator al cresterii economice - va creste cu numai 1,8% in 2001, comparativ cu majorarea de 3,1% din anul precedent, se mai arata in studiu.

O revigorare rapida este putin probabila, avand in vedere ca economistii de la Ernst & Young estimeaza un ritm de crestere de 2% in 2002, urmata de o crestere cu 2,9% in anul urmator.

"In afara cazului in care lira se va deprecia foarte repede, vom observa o majorare a numarului de sinucideri", concluzioneaza profesorul Spencer.

Din punctul de vedere al sectorului productiv, nici statele din zona euro nu o duc prea bine. Productia industriala din aceasta regiune a scazut, pentru a treia luna consecutiv, cu 0,1% in mai comparativ cu valoarea consemnata in aprilie, aducand sectorul productiv din regiunea euro in pragul unei recesiuni tehnice.

In ciuda posibilei recesiuni a industriei din regiunea euro, economistii nu cred ca Banca Centrala Europeana va scadea dobanzile. In acest an, BCE nu a redus rata de referinta a dobanzii decat o singura data, cu un sfert de punct procentual, de la 4,75 la 4,5%, in timp ce Bank of England a diminuat dobanzile de trei ori pentru a inviora economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO