Business Internaţional

Dimensiunile fraudei în Grecia: 82% din invalizii unei insule greceşti sunt “orbi închipuiţi”

Dimensiunile fraudei în Grecia: 82% din invalizii unei insule greceşti sunt “orbi închipuiţi”

Autor: Iulian Anghel

17.09.2012, 19:11 2445

Un control efectuat la cererea Ministerului grec al Sănătăţii a indicat că 82% din locuitorii insulei Zante care s-au declarat "invalizi" erau de fapt "orbi închipuiţi".

Ministerul Sănătăţii dispusese un nou control în privinţa persoanelor declarate cu handicap, după unul similar efectuat anul trecut. Din 221 de "orbi" controlaţi acum, 182 (82%) s-au dovedit a fi perfect sănătoşi, în vreme ce 146 de persoane chemate la control nu au răspuns convocării.

Ministerul grec al Sănătăţii dispusese anul trecut măsuri de verificare după ce descoperise că 600 de persoane de pe această insulă turistică - aproape 2% din populaţie - primea alocaţii sociale din motive de orbire. De atunci, insula Zante a fost supranumită "Insula orbilor", relatează cotidianul economic Les Echos. Iată însă că problema nu a fost rezolvată anul trecut.

Tot anul trecut, responsabilii Ministerului Muncii indicaseră că milioane de euro erau cheltuiţi anual pentru pensiile "vărsate" persoanelor decedate, unele de foarte multă vreme.

Din ce în ce mai multe voci se îndoiesc de faptul că Grecia va putea să-şi respecte obligaţiile luate în faţa creditorilor internaţionali, mai ales în ceea ce priveşte reforma cheltuielilor publice şi reducerea, până în 2020, a datoriei publice la un nivel considerat sustenabil, de 120% din PIB, de la 160% din PIB în prezent. Însă, într-un interviu pentru Washington Post premierul grec, Antonis Samaras, a susţinut că Grecia este decisă să aplice reformele cerute de creditori. Premierul mai spune însă că este improbabil ca Parlamentul grec să accepte noi constrângeri bugetare cerute de FMI şi UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO