Business Internaţional

Din tara neutra in plan politic, Elvetia devine dependenta economic de fluctuatiile externe

07.12.2008, 15:50 140

"Pur si simplu nu mai au optiuni in ceea ce priveste rata dobanzilor" in conditiile in care pe 20 noiembrie s-a efectuat o diminuare a dobanzii de politica monetara pana la 1 procent", a afirmat Reto Huenerwadel, economist pentru banca UBS din Zurich, scrie Bloomberg.

"Totusi, este utilizata activ politica monetara si se cauta solutii creative", care ar putea include achizitia de obligatiuni, interventia pe pietele valutare si extinderea liniilor de swap (schimb de contracte la termen -n.red.) in raport cu celelalte banci centrale, a mai adaugat Huenerwadel.
Pe masura ce Elvetia urmeaza trendul european si se afunda in recesiune, banca centrala si-a diminuat pana la 0,1 procente rata dobanzii pe termen scurt, pe care o utilizeaza pentru a controla costurile de contractare a creditelor in economia reala. Cu cat ratele dobanzii de referinta se apropie de zero, presedintele bancii centrale elvetiene, Jean-Pierre Roth, asemenea omologilor sai de la Fed-ul american, trebuie sa gaseasca noi instrumente de a restaura fluxurile de credit la nivelul economiei si de a reduce riscul deflatiei.
Strategii elvetieni au injectat deja miliarde de franci elvetieni in sistemul financiar, inclusiv un pachet de 59 mld. dolari (46,65 mld. euro) pentru UBS. De asemenea, ei ar trebui sa se orienteze in scurt timp la "inlesniri cantitative", potrivit economistului Fabian Heller de la Credit Suisse. Instrumentul neortodox a fost utilizat ultima data de catre Banca Japoniei la inceputul acestui deceniu, cand strategii au mentinut nulitatea ratei dobanzii de referinta si au injectat lichiditati in sistemul bancar pentru a incuraja imprumuturile.
"Banca centrala a Elvetiei a semnalat ca este pregatita sa sprijine pietele financiare si sa participe la stabilizarea economiei", a afirmat Heller. "Cu siguranta vor furniza volumul necesar de lichiditati".
Banca centrala a Elvetiei va anunta urmatoarea sa decizie referitoare la evolutia ratei dobanzii pe 11 decembrie, iar presedintele Jean-Pierre Roth va organiza o conferinta de presa.
Provocarea bancii nationale din Elvetia ar putea fi resimtita si de celelalte banci centrale din Europa.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a adus pentru prima oara in discutie posibilitatea unei rate zero a dobanzii, pe 25 noiembrie. Banca Centrala Europeana isi va diminua rata dobanzii de referinta la un nivel de 1,5 procente in cursul anului viitor, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg. De asemenea, Citigroup a anuntat ca o masura de anulare a dobanzii este foarte posibila.
Banca centrala americana (Fed) a inceput deja sa utilizeze metode mai putin ortodoxe. Fed a anuntat pe 25 noiembrie ca va achizitiona obligatiuni in valoare de pana la 600 mld. dolari, emise sau garantate de institutiile financiare de creditare ipotecara, autorizate de stat. James Bullard, presedinte al sucursalei Fed din St. Louis, a afirmat pe 21 noiembrie ca "o mai mare atentie trebuie acordata masurilor cantitative".
Pana in prezent, banca centrala a Elvetiei a incheiat acorduri de swap cu Banca Centrala Europeana pentru a asigura circulatia francilor elvetieni in bancile din exteriorul Elvetiei. De asemenea, a sprijinit un program de bail-out pentru cea mai mare banca a tarii, UBS.
Roth, presedintele bancii centrale, a declarat ca rata de referinta poate fi coborata sub nivelul de 1 procent, avand in vedere ca in 2003 s-a impus o dobanda de politica monetara de 0,25 procente.
Totusi, succesul bancii centrale a Elvetiei a venit cu un cost destul de ridicat: rata pe termen scurt (o saptamana) cu care se influenteaza rata de referinta este depasita de circumstantele actuale.
Pietele monetare au fost constranse, indicand faptul ca institutiile financiare inca incearca sa acumuleze lichiditati, chiar daca s-au inregistrat pierderi globale de 1.000 mld. dolari.
Pe fondul inghetarii pietei creditelor, strategii elvetieni ar trebui sa relanseze economia prin pilotarea ratei de schimb a francului, a afirmat Alessandro Bee, economist al bancii Sarasin. Exporturile echivaleaza cu peste jumatate din PIB, iar moneda nationala s-a apreciat cu peste 8 procente in raport cu euro in 2008.
"Este mai logic ca banca centrala sa intervina pe pietele valutare decat sa incerce sa influenteze ratele dobanzilor pe termen lung" prin achizitionarea si emiterea de obligatiuni, a precizat Bee. "Elvetia este o economie mica, deschisa. Acest demers are mai putin sens in SUA si Japonia, tari cu economii mai inchise".
Indicii economici elvetieni au inregistrat recordurile minime din ultimii cinci ani in cursul lunii noiembrie, pe masura ce sectorul manufacturier s-a contractat pentru a treia luna consecutiv. Roth a declarat pe 24 noiembrie ca economia elvetiana s-ar putea confrunta cu o contractie severa in 2009.
Fondul Monetar International estimeaza ca economiile avansate se vor contracta simultan in 2009, pentru prima data dupa cea de-a doua conflagratie mondiala. In zona euro, cea mai mare piata de export pentru Elvetia, industria manufacturiera si cea a serviciilor s-au prabusit in cursul lunii precedente cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu.
In timp ce banca centrala isi va anunta in a doua saptamana a lui decembrie decizia cu privire la evolutia dobanzii de politica monetara, investitorii ar putea sprijini initiativele lui Roth de redefinire a politicii monetare in scopul depasirii crizei financiare.
Banca centrala si-a "utilizat munitia", a afirmat economistul Bee din cadrul bancii Sarasin. "Spatiul de manevra al politicii monetare traditionale s-a redus."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO