Business Internaţional

Directiva REACH - pilula otravitoare pentru micii producatori de chimicale?

21.01.2005, 00:00 63



Grupuri puternice de lobby au atacat in fata Parlamentului European un act normativ crucial care urmareste sa imbunatateasca reglementarile din industria chimica, informeaza EuObserver.



Descrisa deseori ca fiind cea mai importanta componenta legislativa din istoria Parlamentului European, directiva REACH - care vine de la initialele din limba engleza a denumirii actului normativ: "Inregistrarea, Evaluarea si Autorizarea produselor Chimice" - are drept obiective imbunatatirea reglementarilor cu privire la fabricarea chimicalelor si stimularea inovatiei in industria chimica.



Dar, grupurile de afaceri si cele cu interese in industria chimica sustin ca cerintele directivei vor genera un adevarat "cosmar birocratic", de vreme ce peste 30.000 de produse chimice obisnuite vor trebui testate si inregistrate.



Exista, in plus, teama printre companiile chimice de dimensiuni mai mici ca nu vor fi capabile sa faca fata costurilor implicate de testarea si inregistrarea chimicalelor si vor intra in colaps, ce ar constitui, evident, o amenintare la siguranta salariatilor angrenati in industrie.



De cealalta parte, organizatiile care militeaza pentru protectia mediului si cele care fac lobby pentru sanatatea populatiei cum ar fi World Wildlife Fund (WWF) si Greenpeace, considera ca este imperios necesara impunerea unei legislatii solide in domeniu pentru a garanta testarea si, daca este necesar, inlocuirea sau interzicerea potentialelor produse chimice toxice, inainte de a afecta sanatatea oamenilor sau poluarea mediului ambiant.



UNICE, organizatie care reprezinta interesele marilor companii europene, afirma ca "o reproiectare a unor reglementari cheie este ar usura mult situatia". "Industria nu este impotriva obiectivelor directivei REACH, dar cu recomandarile UNICE, o putem face mai eficienta din punct de vedere al costurilor si mai usor de aplicat", a declarat secretarul general UNICE, Philippe de Buck.



Un alt subiect al dezbaterii consta in obligativitatea companiilor de a face publice informatiile in legatura cu produsele testate. UNICE propune un sistem in care publicarea datelor sa nu fie obligatorie, dar asociatiile de intreprinderi mici si mijlocii vor ca toate datele obtinute in urma testarilor sa fie publice, pentru a reduce costurile suportate de IMM-uri.



IMM-urile vad intr-un refuz al companiilor mari de a face disponibile datele obtinute, o amenintare serioasa la situatia lor financiara prin majorarea costurilor implicate de derularea operatiunilor de testare.



Ultima revizuire de catre Comisia Europeana a legii a fost trasata in octombrie 2003 dar nu e nici pana acum finalizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO