Business Internaţional

Directorii companiilor britanice se pensioneaza devreme si pe bani grei

25.11.2005, 21:20 12

Opt din zece mari companii britanice ofera directorilor pensii ce pot fi platite incepand cu varsta de 60 de ani si a caror valoare este in medie de 26 de ori mai mare decat pensiile celei mai mari parti a salariatilor obisnuiti, relateaza BBC News.

In acelasi timp, pensiile directorilor pot inregistra o rata de crestere dubla comparativ cu ritmul pensiilor angajatilor obisnuiti, fapt care ii nemultumeste pe acestia din urma.

Centrul Sindical National din Marea Britanie (TUC) a descoperit ca 98% din schemele de pensii pentru directorii celor mai mari companii britanice includ o varsta normala de pensionare mai mica de 65 de ani. De fapt, directorii se pot pensiona la varsta de 60 de ani fara ca pensiile acestora sa fie reduse proportional. Estimarile sindicalistilor arata ca directorii marilor companii britanice au acumulat pensii in valoare de 900 mil. lire sterline (1,3 mld. euro). Iar cei pensionati anticipat ar putea primi in prezent pensii de circa 167.000 de lire pe an, de peste 26 de ori mai mult decat media nationala, de 6.344 lire.

Secretatul general al federatiei sindicale TUC, Brendan Barber, a declarat: "Directorii acestor companii nu ar mai trebui sa ne tina predici despre cresterea varstei de pensionare, in timp ce ei se pensioneaza anticipat. Sa nu ne mai invete cum putem lucra mai mult in schimbul unei pensii mai mici".

Patronatul Industriasilor din Marea Britanie (CBI) a respins insa atacul venit din partea sindicalistilor, aratand ca are tot dreptul de a comenta asupra problemei pensiilor. "Companiile Marii Britanii au tot dreptul de a comenta asupra modului in care sunt cheltuite miliardele de lire obtinute sub forma de impozite pe care le platesc", a declarat un purtator de cuvant al CBI.

"Aici este inclusa problema pensiilor, care are implicatii majore asupra cheltuielilor publice din viitor. Iar daca impozitele cresc, economia are de suferit, salariatii obisnuiti urmand sa se confrunte cu pierderi ale locurilor de munca si cu o scadere a veniturilor obtinute", a precizat acelasi purtator de cuvand al oamenilor de afaceri.

Analiza sindicalistilor a aparut in contextul in care un alt studiu, realizat de cel mai mare sindicat din Marea Britanie, GMB, a descoperit ca cei care fac parte din comisiile patronatului industriasilor au salarii anuale de pana la 2,3 mil. lire sterline si beneficiaza de pensii uriase.

De asemenea, GMB a avertizat guvernul britanic sa nu comita "greseala fatala de a da ascultare plutocratilor ce conduc CBI" in momentul in care va analiza actuala criza a sectorului de pensii.

Pe 1 noiembrie, ziarul The Times a publicat fragmente dintr-o scrisoare adresata de 16 lideri ai sectorului de business primului-ministru britanic. In scrisoare, primul-ministru era acuzat de faptul ca nu da un exemplu bun tarii stabilind impreuna cu sindicatele principii legate de reforma sectorului public de pensii ce permit actualilor salariati sa solicite pensii la 60 de ani, in timp ce noii angajati au varsta de pensionare la 65 de ani. Scrisoarea a fost redactata de John Sunderland, presedinte al CBI, si semnata de mai multi oameni de afaceri.

Comunitatea de afaceri este ingrijorata de decalajul din ce in ce mai pronuntat dintre sistemele public si privat de pensii, se mai arata in scrisoare. Sunderland arata de asemenea ca Blair incurajeaza un sistem de pensii pe doua niveluri, ceea ce este in detrimentul contribuabililor obisnuiti.

In 2004, un studiu realizat de compania de consultanta Lane Clarke & Peacok indica faptul ca 89% din directorii executivi au o varsta normala de pensionare de 60 de ani, restul de 11% avand varste de pensionare de maximum 65 de ani. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO