Business Internaţional

Dobanzile interbancare din Europa, la maximul ultimilor opt ani

21.09.2008, 20:17 9

Rata dobanzii la creditele acordate in euro pe piata interbancara europeana, cu scadenta la trei luni, a depasit nivelul de 5% pentru prima data in aproape opt ani, in timp ce la imprumuturile acordate pentru sase luni a atins un nou maxim.

Principalele rate ale Euribor au atins vineri noi maxime, intrucat bancile nu mai sunt dispuse sa acorde credite concurentilor din cauza conditiilor dificile de pe pietele financiare globale. Rata Euribor pentru creditele negarantate acordate pe piata interbancara europeana, cu scadenta la trei luni, este privita ca un nivel de referinta pentru creditele comerciale acordate pe termen scurt.
Euribor pentru sase luni a atins maximul record de 5,235%. Bancile centrale din intreaga lume au realizat infuzii de miliarde de dolari pe pietele financiare internationale, pentru suplimentarea lichiditatilor si reducerea tensiunilor de pe pietele interbancare. Euribor pentru o saptamana a crescut la 4,546%, aproape la maximul ultimilor sapte ani si jumatate. Aceasta dobanda se compara cu nivelul de 4,25% al ratei operatiunilor de refinantare realizate de Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a furniza informatii despre conditiile pentru creditele pe termen foarte scurt.
Rata dobanzii s-a mentinut la un nivel ridicat de la declansarea crizei subprime din Statele Unite, in luna august 2007, dar prabusirea Lehman Brothers, preluarile grupurilor bancare Merrill Lynch si HBOS, si salvarea asiguratorului AIG de catre Fed, au declansat noi tensiuni pe pietele interbancare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO