Business Internaţional

Drumul din Europa unde nu există limită de viteză. Singura interdicţie: nu poţi intra dacă maşina ta nu goneşte cu peste 110 km/h

Drumul din Europa unde nu există limită de viteză....

Autor: Alexandru Nanu

12.08.2018, 12:21 325752

Există doar două locuri în lume în care nu este impusă limită de viteză pe hartă: Northern Territory Australia şi Germania. Northern Territory Australia a a impus în 2007 o limită de viteză obligatorie, dar, anul acesta, administraţia locală a schimbat reglementarea şi a ridicat restricţiile impuse pe anumite sectoare de autostradă. În timp ce guvernul  promovează experimentul ca un succes, experţii australieni avertizează că drumurile nu sunt echipate pentru pasionaţii de viteză.

Pe Autobahn, Germania a introdus în unele locuri limite de viteza de 130 km/h, însă în exisă porţiuni unde nu există nici acum interdicţii, în special în zonele rurale. Există totuşi o menţiune, pe porţiunile cu şase benzi: nu se poate intra dacă maşina nu atinge cel puţin 110 km/h. 

Sunt toate drumurile sigure pentru a nu se impune o limită? Asta este dezbaterea actuală din Germania. Pe de o parte, ţara se mândreşte cu autostrazile Autobahn bine construite. Pe de altă parte, opinia că impunerea unor limitele de viteză pe drumurile din Germania ar putea salva vieţi este una puternică.

Pentru moment, această problemă despre inexistenţa limitelor de viteză este în dezbatere. În timpul alegerilor germane din 2013, preşedintele Partidului Social Democrat Sigmar Gabriel a propus impunerea limitelor de viteză pe Autobahn. Nimeni nu a susţinut sugestia, nici măcar colegii din interiorul propriului partid.

Limitele de viteză sunt una dintre problemele importante ce ţin de siguranţa rutieră. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar 7% din naţiunile din întreaga lume, au legi referitoare la siguranţa rutieră ce ţin de cei cinci factori cheie de risc: consumul de băuturi alcoolice de către conducătorii auto, excesul de viteză, utilizarea căştilor de protecţie de către motociclişti, purtarea centurilor de siguranţă şi a sistemelor de siguranţă pentru copii transportaţi. Având în vedere că s-au produs peste 1,25 de milioane de decese rutiere de persoane în 2013, îmbunătăţirea calităţii drumurilor la nivel mondial este o problemă majoră.

Harta prezintă limita de viteză superioară în fiecare zonă, nu media lor. De exemplu, autostrada Texas State Highway 130 are o limită de viteză de 137 km/h. Acesta este un exemplu negativ pentru autostrăzile din Texas, dar pentru că este cea mai mare limita în întregul stat, Texas apare cu albastru pe hartă.

Această hartă este un ghid informaţional despre limitele de viteză impuse în anumite ţări la nivel mondial şi prezintă unele deosebiri interesante, scrie vox.com.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO