Business Internaţional

După SUA, nebunia medicamentelor de slăbit cuprinde încet şi Europa. Firmele farma profită din plin, iar pieţe întregi sunt perturbate

După SUA, nebunia medicamentelor de slăbit cuprinde...

Autor: Catalina Apostoiu

20.11.2023, 22:31 246

Producătorul farma Eli Lilly a anunţat recent că-şi construieşte pri­ma unitate de producţie din Germania ca răspuns la cererea explozivă de medicamente pentru reducerea greutăţii corporale, scrie Reuters.

Lilly va investi 2,3 miliarde de euro pentru a construi fabrica high-tech din Alzey, Germania.

S-a dovedit că medicamentul injectabil antidiabet Mounjaro al companiei ajută pacienţii să slă­beas­că, în timp cu un al doilea medica­ment, Zepbound, care conţine ingre­dientul activ din Mounjaro, a primit autorizaţia FDA din SUA pentru a fi folosit ca tratament pentru slăbit.

Cu fabrica din Alzey, Lilly va avea şase unităţi de producţie în Europa. Compania a anunţat inves­tiţii de 11 miliarde de dolari la nivel mondial pentru următorii trei ani.

Cu puţin timp în urmă, produ­cătorul farma danez Novo Nordisk anunţase la rândul său că va investi 6 miliarde de dolari pentru a-şi ex­tinde unităţile de producţie în în­cerca­rea de a-şi menţine poziţia do­mi­nantă de pe piaţa medicamentelor pentru slăbit aşteptată să atingă 100 miliarde de dolari până în 2030.

Lucrări de construcţie vor începe în acest an la o nouă fabrică de 170.000 de metri pătraţi în cadrul facilităţilor existente ale companiei din Kalundborg, Danemarca.

Unita­tea va fabrica produse pentru porto­foliul de boli cronice grave a compa­niei, care include tratamentele de pier­dere în greutate şi diabet Wegovy şi Ozempic, cele care au adus Novo în centrul atenţiei şi i-au câştigat titlul de cea mai valoroasă companie din Europa, notează Bloomberg.

„Cererea este atât de semnificativă, încât nu o vom putea acoperi în viitorul apropiat“, a declarat CEO-ul companiei Lars Fruergaard Jorgensen.

Cererea din SUA este deosebit de intensă, iar Novo a declarat recent că cel puţin 50 milioane de americani ar putea avea nevoie de acces la medicamente împotriva obezităţii în acest moment.

Startup-urile s-au prins de asemenea în cursa pentru aducerea medicamentelor de slăbit în Europa, conform Sifted. Embla cu sediul în Copenhaga a atras recent 10 milioane de euro pentru a cuceri piaţa britanică.

Spre deosebire de autorităţile americane, cele europene sunt mai prudente cu privire la astfel de medicamente, însă acestea îşi croiesc totuşi drum şi către pieţele europene. Wegovy de exemplu a fost deja aprobat în Danemarca, Norvegia şi Germania, în timp ce Saxenda este deja disponibil la scară mai largă.

Germania analizează introducerea unei interdicţii la export pentru medicamentele de slăbit ale Novo în condiţiile în care ţările europene încearcă să-şi protejeze aprovizionarea pe fondul unei penurii globale. Nebunia legată de aceste medicamente provoacă penurii chiar pentru pacienţii cărora li se adresează: cei care suferă de diabet, scrie Bloomberg. Anterior, Belgia a înăsprit reglementările legate de prescrierea de Ozempic şi alte medicamente similare.

În timp ce firmele farma transformă lupta împotriva obezităţii în cea mai recentă sursă majoră de profit, alte industrii, cum ar fi cea alimentară, se află în faţa unei provocări majore venite din partea medicamentelor pentru slăbit, potrivit El Pais.

Acestea sunt acum forţate să-şi reformuleze produsele pentru a fi mai sănătoase fără a-şi pierde gustul, ceea ce va implica investiţii semnificative.

Îngrijoraţi sunt şi producătorii de dispozitive medicale. Şi alte industrii, cum ar fi cea a asigurărilor, sănătăţii şi de fitness îşi văd modelele de business de bază perturbate de medicamentele anti-obezitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO