Business Internaţional

După Ungaria, şi Polonia spune nu monedei unice europene. „Nu vom adopta euro până când nu vom ajunge la nivelul de trai şi avuţia din Germania“

După Ungaria, şi Polonia spune nu monedei unice...

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2019, 00:05 28716
Polonia nu va adopta moneda euro înainte ca avuţia sa economică nu va atinge nivelul celei din Germania, a anunţat preşedintele partidului de guvernământ al ţării, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, acuzând opoziţia că exercită presiuni în sensul abandonării monedei locale, zlotul, scrie Bloomberg.

„Spunem nu monedei euro, spunem nu preţurilor europene“, a declarat Kaczynski. „Tratatul privind aderarea la UE nu specifică data adoptării euro. Vom face această trecere, dar acest lucru se va întâmpla când nivelul avuţiei ţării noastre se va apropia de cel al Germaniei“.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat la rândul său că trecerea la euro în acest moment nu este un act profitabil. „Este avantajos să bazăm economia Poloniei pe moneda poloneză“, a subliniat acesta, potrivit polandin.com.

Premierul polonez a adăugat că unele state membre ale Uniunii Europene nu s-au dezvoltat în ultimii ani şi chiar au dat înapoi.

„Acestea sunt ţări care au fost ţinta emigrării noastre economice recent, ca Italia sau Spania. Sunt ţări ca Grecia, care în 2007 au avut o economie de 10 ori mai mică decât cea a Germaniei, iar astăzi economia acestora este de 18 ori mai mică“, a declarat Morawiecki.

Acesta a adăugat că adoptarea euro într-un moment nepotrivit de ţări ca Italia, Spania şi Grecia reprezintă cauza „stagnării permanente“ de acolo.

Sondajele indică faptul că majoritatea polonezilor se opun trecerii la euro pe fondul temerilor că aceasta ar alimenta creşterea preţurilor bunurilor.

Deşi este în favoarea intrării Poloniei în zona euro, Platforma Civică, cel mai mare partid de opoziţie al ţării, a anunţat că doreşte un „amplu consens naţional“ pentru o astfel de decizie.

În cazul Ungariei, de când această ţară a devenit membră a Uniunii Europene, posibila trecere la euro a fost menţionată în mod repetat în discursul public. Strategii ţării par să ezite să ia o decizie finală în acest sens, potrivit Hungary Today.

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei (MNB), Gyorgy Matolcsy, a declarat că Ungaria va adopta moneda euro „în următoarele decenii“. Acesta este convins că Ungaria are nevoie să înveţe mai întâi mai multe despre procesele care afectează moneda unică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO