Business Internaţional

Economia germană prinde aripi şi creşte cu 1,5%

Economia germană prinde aripi şi creşte cu 1,5%

Exporturile au rămas principalul motor al creşterii economice

18.07.2010, 23:11 10

Economia germană a crescut cu 1,5% în trimestrul al doilea,potrivit unei estimări interne a guvernului de la Berlin, citată depublicaţia nemţească Der Spiegel, scrie Bloomberg. Cifra vehiculatădepăşeşte cele mai recente prognoze ale cabinetului german, dinaprilie, care vizau un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de0,9% pentru al doilea trimestru. Perioada ianuarie-martie a aduspentru Germania o creştere economică de 0,2%, în condiţiile în careanul trecut, PIB-ul a coborât cu 5%.
Germania este cea mai mare economie europeană, iar în ultimele lunia fost acuzată de Franţa, dar şi de o serie de alte state, că puneîn pericol revenirea economică a ţărilor din sudul Europei încondiţiile în care continuă să înregistreze excedente comercialemasive. Consumul din Germania este estimat să scadă anul acesta cu1,4%, chiar dacă economia va înregistra un avans de 1,9%, potrivitOrganizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cu altecuvinte, exporturile încep să-şi revină puternic, în timp ceneamţul de rând este din ce în ce mai reticent când vine vorba deconsum, având în vedere şi măsurile de austeritate ale guvernuluide la Berlin.
La mijlocul lunii trecute, banca centrală a Germaniei (Bundesbank)a revizuit în sus estimările privind creşterea economică pe 2010 şi2011, până la 1,9%, respectiv 1,4%.
O altă veste bună a venit din partea agenţiei germane care se ocupăcu distribuirea ajutoarelor de şomaj. Aceasta a redus estimărileprivind deficitul pe care îl va înregistra anul acesta de la 14 la11,3 mld. euro. În consecinţă, guvernul de la Berlin va subvenţionaagenţia cu 8,4 mld. euro, în loc de 11,1 mld. euro, ministerulgerman de finanţe realizând astfel economii de 2,7 mld. euro.Agenţia are rezerve de 2,9 mld. euro.
Explicaţia scăderii deficitului constă în faptul că numărul celorcare nu au un loc de muncă s-a redus. Contrar tendinţeiînregistrate la nivel european, rata şomajului a continuat să scadăîn Germania de la lună la lună în ultimul an, coborând de la 8,3%în 2009 la 7,7% în prezent. Responsabile pentru reducerea şomajuluiau fost măsurile de austeritate implementate de autorităţilegermane, care au reuşit să conserve locurile de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO