Business Internaţional

Economia zonei euro, cea mai mare piaţă a exportatorilor români, dă semne de revenire

Activitatea uzinelor s-a consolidat în Germania, cea mai mare economie europeană, însă s-a contractat cu cel mai rapid ritm de anul acesta în Franţa

Activitatea uzinelor s-a consolidat în Germania, cea mai mare economie europeană, însă s-a contractat cu cel mai rapid ritm de anul acesta în Franţa

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2014, 00:03 420
Activitatea din industria manufacturieră şi din sectorul serviciilor din zona euro a crescut în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a introdus dobânzi negative la depozite, iar investitorii se aşteaptă ca instituţia care apără euro să facă eforturi mai mari pentru a consolida revenirea economiei regiunii. Analiştii, care atrag atenţia asupra decalajului dintre cele mai mari economii ale zonei euro, Germania şi Franţa, îndemnă însă la prudenţă.

Un indice realizat de firma londoneză de analiză Markit Economics pe baza aşteptărilor directorilor de a achiziţii (Purchasing Managers Index) din industria manufacturieră şi servicii a crescut de la 52,8 puncte în iunie la 54 puncte în iulie, egalând astfel maximul ultimilor trei ani atins în aprilie, scrie Bloomberg. Iulie este a 13-a lună consecutivă în care indicatorul arată valori mai mari de 50 de puncte, pragul care face diferenţa între scăderea şi creşterea activităţii. Economiştii se aşteptau ca indicele să nu se schimbe.

Revenirea apare după ce BCE a introdus dobânzi negative la depozite, forţând astfel să-şi scoată fondurile din depozitele instituţiei şi să alimenteze cu ele creditarea, şi a promis finanţare masivă şi ieftină pentru băncile care sprijină companiile mici şi mijlocii.

În timp ce pericolele la adresa creşterii economice s-au mărit din cauza agravării crizelor din Orientul Mijlociu şi Ucraina, întărirea activităţii industriei din China, cea mai mare economie emergentă a lumii, dă speranţe exportatorilor europeni. „Cu toate că revenirea a căpătat ceva forţă, nu avem motive să fim prea optimişti. Politica monetară va trebui să rămână extrem de acomodativă mult timp pentru a fi siguri că revenirea economiei poate rezista vântului potrivnic“, a explicat Peter Vanden Houte, analist la ING.

Per ansamblul zonei euro, producătorii industriali din zona euro au raportat continuarea creşterii activităţii, a comenzilor noi şi a exporturilor. Activitatea uzinelor s-a consolidat în Germania, cea mai mare economie europeană, însă s-a contractat cu cel mai rapid ritm de anul acesta în Franţa. Un indicator al activităţii serviciilor arată cel mai rapid avans din ultimii trei ani pentru Germania şi prima creştere de după aprilie în Franţa.

„În timp ce economia Franţei în cel mai bun caz stagnează, Germania creşte într-un ritm susţinut la începutul celui de-al treilea trimestru“, apreciază Chris Williamson, economist şef la Markit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO