Business Internaţional

Economistii de top cred ca Grecia va parasi uniunea monetara, iar euro se va deprecia puternic

06.06.2010, 23:06 19

Desi nu mai folosesc un ton apocaliptic, economistii de topprevad numai probleme pentru zona euro si pentru moneda unica.

De exemplu, economistul american Paul Krugman, laureat alPremiului Nobel in 2008, apreciaza ca probabilitatea ca Grecia safie nevoita sa paraseasca zona euro este de 50%, in timp ce NourielRoubini spune ca salvarea monedei unice poate veni numai pe caleadevalorizarii.

"Exista o sansa din doua ca Grecia sa fie nevoita sa paraseascazona euro. Nu inteleg cum programul de austeritate impus de FondulMonetar International (FMI) poate functiona", a afirmat Krugman,totodata consilier al presedintelui american Barack Obama siprofesor la Universitatea din Princeton.

El estimeaza ca datoria Greciei va continua sa creasca pana in2015, cand va ajunge la aproape 150% din Produsul Intern Brut, inpofida eforturilor si sacrificiilor cerute de autoritati populatieipentru revitalizarea finantelor. "Chiar daca Atena reneaga azidatoriile, asa cum a facut Argentina in 2001, problemele vorpersista deoarece cheltuielile publice depasesc cu mult veniturile.Va persista o mare nevoie de ajustare", a adaugat economistul.

Pe de alta parte, deprecierea treptata a monedei unice europenecatre paritatea cu dolarul in urmatorul an ar putea reprezentasalvarea uniunii monetare, fenomenul ajutand tari ca Grecia, Italiasi Spania sa-si recastige competitivitatea, a declarat NourielRoubini, economistul din cadrul New York University care aanticipat criza financiara mondiala, scrie Bloomberg.

"O scadere ordonata a valorii euro este singurul lucru care vapreintampina o spargere a uniunii monetare", a declarat Roubini. Inurmatoarele 12 luni, moneda euro "se va indrepta catre o paritatecu dolarul, putand chiar sa scada sub acest nivel", a declaratRoubini.

Moneda euro a coborat sub nivelul de 1,20 in raport cu dolarulamerican pe 4 iunie pentru prima data din martie 2006. Euro apierdut mai mult de 16 procente in raport cu dolarul in acestan.

"Pentru ca Grecia, Spania, Portugalia, Italia si Irlanda saramana in cadrul uniunii monetare, singurul mod de refacere acompetitivitatii va fi printr-o devalorizare a monedei euro", adeclarat Roubini.

Britanicii sunt cei mai pesimisti

Moneda unica europeana este in pericol de disparitie inurmatorii cinci ani daca actuala componenta a zonei euro se vapastra, potrivit unui sondaj in randul analistilor britanicirealizat de publicatia The Sunday Telegraph. Din cei 25 de analistiparticipanti la cercetare, 12 au anticipat ca zona euro nu vasupravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul,iar cinci sunt indecisi. In urma cu mai putin de un an, putinianalisti din City of London (centrul financiar londonez) seasteptau la disparitia monedei unice, dar problemele financiare aleGreciei, Spaniei si Portugaliei si recunoasterea de catrecancelarul german Angela Merkel a faptului ca euro trece printr-o"criza existentiala" au modificat radical perceptia. Doi dintre ceiopt analisti care se asteapta ca moneda unica sa reziste au afirmatca predictia se va indeplini numai daca cel putin un membru alzonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO