Business Internaţional

Egiptul echivalează ca impact în politica internaţională cu căderea Lehman Brothers

Egiptul echivalează ca impact în politica internaţională cu căderea Lehman Brothers

Autor: Gabriel Razi

01.02.2011, 20:46 49

Iminenta cădere a regimului Mubarak sub presiunea sutelor de miide oameni care au ieşit pentru a şasea zi în stradă va schimbaraportul de forţe în politica internaţională. Din punct de vedereeconomic, preţul petrolului şi cel al alimentelor deja sub tensiunesunt cele mai afectate de instabilitatea creată în OrientulMijlociu.

Schimbarea politică din Egipt, care a ajuns la 80 de milioane delocuitori, reprezintă un "Lehman Brothers" al lumii arabe, spuneprofesorul Daniel Dăianu.

"Este o situaţie foarte grea, este un Lehman Brothers al lumiiarabe, este un cartof mult prea fierbinte pentru toată lumea. Esteun eveniment cu impact extraordinar pe plan politic, este cel maiimportant de după căderea Zidului Berlinului, ar putea marca acestdeceniu", spune economistul Daniel Dăianu.

Căderea băncii americane Lehman Brothers este cel mai marefaliment din istoria Statelor Unite şi a reprezentat factoruldeclanşator al crizei economice mondiale. Daniel Dăianu considerăcă turbulenţele politice ce au loc acum în nordul Africii şi înOrientul Mijlociu vin şi pe fondul faptului că în urma crizeieconomice mondiale toate ţările au fost nevoite să taie dincheltuieli, fiind pusă la îndoială chiar viabilitatea statuluiasistenţial.

"Ne putem aştepta la implicaţii majore pentru economia globală.România depinde de preţurile la carburant şi pentru produsele debază, putem asista la politici de stocare şi raţionalizare aacestor produse. Se pot produce reverberaţii şi pe piaţa valutară,este posibil ca dolarul să se întărească faţă de euro", spuneDăianu.

Cotaţia contractelor futures pentru orez, grâu, porumb şi soia acrescut pe bursa de mărfuri din Chicago ca urmare a turbulenţelordin Egipt.

Contractele futures pentru orez au crescut cu 1% în aceastăsăptămână, în timp ce contractele pentru soia şi porumb au atinsmaximul ultimilor doi ani. Petrolul a crescut ieri la New York cu3,2%, până la 92,1 $/baril, maximul ultimelor 28 de luni.

La sfârşitul anului 2007 în mai multe ţări din Africa, printrecare Maroc, Cote d'Ivoire, Mauritania şi Senegal au izbucnitproteste de stradă în urma creşterilor pentru alimentele de bază şiavansului galopant al cotaţiei petrolului.

Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, spune că evenimentelece au loc acum în Egipt nu sunt singurale şi că sunt o continuare anemulţumirilor din anii anteriori.

"Evenimentele de acum nu sunt singulare, au mai avut locproteste în regiune în 2007 atunci când ţările din nordul africii,care sunt mari importatoare de petrol, au avut de suferit după cepreţul petrolului ajunsese la aproape 150 de dolari barilul", spuneeconomistul Daniel Dăianu.

Aproape jumătate dintre egipteni trăiesc sub limitasărăciei

Aproximativ 40% dintre egipteni, circa 30 de milioane de oamenitrăiesc cu mai puţin de 2 dolari pe zi, conform unui raport emis deBanca Mondială.

Această categorie socială este astfel cea mai puternic afectatăde volatilitatea preţurilor la carburanţi, a costului serviciilorpentru confort locativ şi a preţurilor pentru alimentele debază.

Mulţi dintre egipteni sunt dependenţi astfel de subvenţiile pecare le oferă autorităţile de la Cairo pentru alimente,combustibili şi ale servicii. Aceste subvenţii se ridică anual lapeste 17 miliarde de euro.

Profesorul Daniel Dăianu spune că declanşarea evenimentelor dela Cairo are o cauzalitate multifaţetată, având cauze atât la nivelpolitic, cât şi la nivel economic.

"Evenimentele de acum au fost declanşate de un cocktail deconsecinţe, fenomenul nu este unul conjunctural. Ce se întâmplăacum este rezultatul dialogului între populaţie şi putere, sărăciamultor cetăţeni din aceste ţări şi lipsei perspectivei tinerilor.Aceşti tineri beneficiază de informaţii, de avantajele mijloacelorde comunicare modernă, acest lucru le-a permis să empatizeze, să seadune", crede Daniel Dăianu.

Protestele se extind în Yemen, Maroc şiIordan

În acest moment alternativele politice pe care le au multe ţări dinnordul Africii şi Orientul Mijlociu sunt limitate iar extinderea şiîn alte state care suferă de aceleaşi probleme ca şi Egiptul sauTunisia poate fi doar o chestiune de timp, crede profesorul DanielDăianu.

"Este important de văzut dacă contagiunea poate fi oprită.Rămâne de văzut dacă se poate interveni, mulţi stau în expectativă,în condiţiile în care în aceste state nu avem ce să punem în loc,alternativa politică este discutabilă. Aceste regimuri autocraticenu au instituţii ci sisteme de comandă, nu se pot democratiza pestenoapte", spune Dăianu.

Regele Abdullah al II-lea al Iordanului a demis ieri guvernul şia numit un nou premier căruia i-a cerut să introducă "reformepolitice reale", în speranţa că va putea domoli protestele ce auloc pe străzile capitalei Amman.

Iordanienii continuă să îşi exprime nemulţumirea faţă depreţurile mari ale alimentelor, combustibililor şi ca urmare alipsei reformelor politice chiar dacă aurotăţile au măritsubvenţiile pentru combustibil şi au mărit salariilebugetarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO